Jaga als eerste in de Nederlandse Milieudatabase

Sinds begin 2024 zijn de Jaga Strada en Strada Hybrid opgenomen in de Nationale Milieudatabase van Nederland, waarmee Jaga de eerste fabrikant van afgiftesystemen in deze database is. Deze opname met goedgekeurde categorie 1 milieuverklaringen onderstreept Jaga's toewijding aan duurzaamheid en biedt aannemers, installateurs en ontwerpers betrouwbare data voor milieubewuste bouwbeslissingen.

De Nederlandse Milieudatabase heeft als doel om inzicht te geven in de milieuprestaties van bouwwerken. Deze data helpt bij het maken van goed onderbouwde materiaal- en installatiekeuzes op basis van de milieu-impact van bouwproducten. Om in de Nederlandse Milieudatabase opgenomen te worden, heeft Jaga een levenscyclusanalyse (LCA) voltooid conform EN15804+A2, die door onafhankelijke experts is geverifieerd. Deze grondige evaluatie van de milieu-impact van de producten van de vervaardiging tot recycling verzekert dat de data betrouwbaar en van de hoogste nauwkeurigheid is.

Categorie 1 milieuverklaring

Jaga koos ervoor om hun data voor de NMD-categorie 1 in te dienen. Deze categorie vereist namelijk de meest gedetailleerde en nauwkeurige informatie, gebaseerd op gegevens van de fabrikant die onafhankelijk getoetst worden. Dit levert aannemers, installateurs en andere partijen binnen de bouwsector de meest complete productinformatie op, van grondstofwinning tot recycling. 

Primeur in bouwsector

De opname van Jaga als eerste fabrikant van afgiftesystemen markeert een belangrijke primeur binnen de bouwsector. Na anderhalf jaar intensieve samenwerking met leveranciers en het adviesbureau, is de lage milieu-impact van de producten van Jaga nu erkend en zichtbaar. Dit is een primeur en een belangrijke erkenning voor de duurzaamheid van Jaga’s afgiftesystemen.

Toekomstgerichte milieuprestaties

De data uit de Nederlandse Milieudatabase is essentieel bij het bepalen van de MilieuPrestatie Gebouw (MPG) score die vereist is bij de aanvraag van omgevingsvergunningen voor woon- of kantoorruimtes in Nederland. De huidige grenswaarde van 0,8 voor woningen wordt aangescherpt naar 0,5 in 2025, wat betekent dat nieuwe gebouwen vanaf dan nog duurzamer moeten worden.

Vertrouwen in duurzaamheid

Door de opname van de toestellen van Jaga in de Nederlands Milieudatabase met categorie 1 productkaarten voldoet de fabrikant nu al aan deze strengere norm, waarmee ze vooroplopen op concullega’s.

Hierdoor kunnen stakeholders vol vertrouwen kiezen voor Jaga-producten, aangezien deze aan de strengste eisen voldoen.

Bron: Jaga
Deel dit artikel:
Onze partners