Circulair bouwen maakt opgang, maar concrete realisaties zijn nog niet dik gezaaid in België. Met het Circular Retrofit Lab, een pilootproject voor circulair bouwen op de campus van de Vrije Universiteit Brussel, mogen we echter spreken van een Europese primeur. Jaga mocht als vooruitstrevende fabrikant HVAC-toepassingen leveren voor het project.
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft met het Circular Retrofit Lab een Europese primeur te pakken. Voor het eerst werd in Europa een circulair renovatieproject succesvol uitgevoerd. De opdracht omvatte de renovatie van een acht voormalige prefab studentenkoten naar een ontwerp uit de jaren 70 van architect Willy Van Der Meeren. Het hele gebouw werd gestript, enkel de betonnen draagstructuur bleef overeind.
Demonteerbare en herbruikbare materialen en omkeerbare verbindingen vormden vervolgens het uitgangspunt bij de verbouwing. Het Circular Retrofit Lab zal in eerste instantie dienstdoen als uithangbord voor circulair bouwen en als eventruimte, maar kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden.
Jaga Mini Canal
Voor HVAC viel de keuze op de Jaga Mini Canal-toestellen. “We vervaardigen deze volledig demonteerbare vloerinbouwoplossing voor 100 procent uit recycleerbare grondstoffen. Ideaal dus voor een circulair bouwproject”, aldus Steffert Vanneste, Sales Director BeLux bij Jaga. “Tijdens het fabricageproces streven we ernaar om zo weinig mogelijk primaire grondstoffen te gebruiken. Gevaarlijke stoffen laten we sowieso achterwege. Fungeren als partner van het Circular Retrofit Lab past dus perfect binnen de normen en waarden van ons bedrijf.”
Partner Green Deal Circulair Bouwen
Circulair bouwen is happening en niet meer weg te denken uit de bouwsector. Getuige daarvan de Green Deal Circulair Bouwen, een initiatief van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel, samen met Vlaanderen Circulair, de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en de OVAM, die recent nog ondertekend werd door maar liefst 230 organisaties waaronder Jaga. Vanneste: “Onze handtekening symboliseert ons engagement naar het klimaat toe. We streven in ons productieproces naar een maximaal hergebruik van bouwmaterialen.” En dat is volgens Vanneste goed nieuws voor de (ver)bouwer. “Door de circulaire filosofie komen er herbruikbare materialen op de markt, wat zich uiteraard zal vertalen in een goedkopere aanschafprijs.”