Jan Geysen (PUUR): “Verlichting is een fundamenteel onderdeel van elk interieurontwerp”

Op 10 september organiseren Architectura en Groen Licht Vlaanderen een boeiend webinar over verlichting en daglichttoetreding, ondersteund door de sponsors ERCO, VELUX, Opple en Zumtobel. Een van de sprekers tijdens dit evenement is Jan Geysen, hoofdontwerper en zaakvoerder bij PUUR interieurarchitecten. Als ervaren interieurarchitect zal Geysen zijn inzichten delen over het integreren van verlichting in interieurontwerpen en het belang van co-creatie in het ontwikkelen van een effectief lichtplan.

Volgens Jan Geysen is verlichting een fundamenteel onderdeel van elk interieurontwerp. Het creëren van de juiste sfeer en het functioneel verlichten van ruimtes vraagt om een zorgvuldige balans. Een van de belangrijkste aandachtspunten die hij zal belichten is het belang van samenwerking tussen interieurarchitecten en professionele lichtontwerpers. Dit proces van co-creatie zorgt ervoor dat een eerste ontwerpvoorstel grondig wordt gescreend en aangepast om te voldoen aan zowel esthetische als functionele eisen.

Aandachtspunten voor effectief lichtontwerp

Geysen benadrukt ook dat er vaak fouten worden gemaakt bij het implementeren van verlichting. Zo wordt er soms te weinig verlichting voorzien, wat leidt tot onvoldoende functionele verlichting, of er wordt gebruik gemaakt van verschillende kleurtemperaturen in dezelfde ruimte, wat een onsamenhangend en amateuristisch effect kan geven. Hij wijst erop dat het afstemmen van lichtkleuren cruciaal is om een harmonieus geheel te creëren.

Evoluties in de verlichtingssector

De verlichtingssector is voortdurend in beweging, met de overgang naar LED-verlichting als een van de meest significante evoluties. LED-verlichting biedt duidelijke voordelen, zoals een lager energieverbruik en een langere levensduur. Echter, een uitdaging blijft dat bij veel LED-armaturen de hele unit vervangen moet worden wanneer de lichtbron defect raakt, in plaats van enkel de lamp. Dit vraagt om verdere innovatie en ontwikkeling richting meer duurzame en circulaire oplossingen.

Een ander belangrijk aspect dat Jan Geysen zal bespreken, is de rol van lichtregelsystemen. Deze systemen zijn essentieel om verlichting efficiënt te beheren en onnodige branduren te voorkomen. Door gebruik te maken van sensoren en slimme technologie kunnen ruimtes bijvoorbeeld optimaal gebruik maken van daglicht en tegelijkertijd energie besparen door kunstlicht alleen in te schakelen wanneer dat nodig is.

Schrijf je in voor het webinar

Dit webinar biedt een uitstekende gelegenheid om te leren van experts zoals Jan Geysen en om je kennis over verlichting en daglichttoetreding te verdiepen. Of je nu werkt aan nieuwbouwprojecten, renovaties, of restauraties, de inzichten die tijdens dit evenement worden gedeeld, zullen je helpen om betere en meer duurzame verlichtingsoplossingen te realiseren.

Meld je nu aan voor het gratis webinar op 10 september via deze link en ontdek hoe je je projecten letterlijk in het juiste licht kunt zetten!

Deel dit artikel:
Onze partners