Jaspers-Eyers Architects: ‘Design & Build heeft bij een project als het VRT-gebouw een aantal belangrijke voordelen’

Vorige week is het nieuwe ontwerp van het VRT-gebouw voorgesteld, getekend door  OFFICE Kersten Geers David Van Severen en Jaspers-Eyers Architects. Het bouwteam is geselecteerd via een Design & Build-formule. In een kritisch opiniestuk in De Standaard hekelt Gideon Boie, docent aan de architectuuropleiding van de KU Leuven, de keuze voor deze formule die volgens hem het speelveld van de architect inperkt en ertoe geleid heeft dat “opnieuw voor de oude garde van de Brusselse vastgoedmarkt gekozen is”. Wij vroegen een reactie aan Jaspers-Eyers Architects, die specifiek genoemd worden in het artikel. Zij wijzen erop dat Design & Build in een project als dit een aantal belangrijke voordelen heeft. “Ook is de selectieprocedure van het bouwteam – waarbij ook de Vlaamse en Brusselse Bouwmeester betrokken waren - zeer constructief verlopen”, laat het bureau weten. “We hebben dan ook een zeer goed gevoel bij het consortium VRT Morgen.”

Het ontwerp voor het nieuwe VRT-gebouw is veelbesproken, gezien de voorgeschiedenis. Het vorige ontwerpteam, getrokken door Robbrecht en Daem architecten en Dierendonckblancke architecten, werd geselecteerd via een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. In 2019 zette de VRT de samenwerking stop wegens een volgens de VRT “onaanvaardbare budgetoverschrijding”.
 

Keuze voor Design & Build

Het nieuwe ontwerpteam is geselecteerd via een Design & Build-formule, waardoor naast OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects, Bureau Bas Smets, TractebelCES en Ideal Acoustics ook aannemers Willemen ConstructJan De Nul Group en EEG van bij de start betrokken zijn.  

Gideon Boie haalt in De Standaard uit naar deze formule, waarbij de architect volgens hem “gedegradeerd wordt tot onderaannemer op het niveau van de loodgieter, terwijl de projectontwikkelaar de broek draagt”.

Jaspers-Eyers Architects laat in een reactie aan architectura.be weten dat Design & Build in een project als dit een aantal belangrijke voordelen heeft. “Je vormt van in de vroegste fase een tandem met de aannemer en de andere leden van het bouwteam. Dat betekent onder andere dat je striktere controle hebt over planning en budget, elementen die je toch niet zomaar van tafel kunt schuiven”, klinkt het.

“We hebben als bureau een zeer goed gevoel bij het consortium VRT Morgen. De verschillende partijen vullen elkaar prima aan en hebben in de selectiefase aangenaam samengewerkt, ook met de VRT. Er was respect en vertrouwen, van groot belang in elk project.”

 

“Betrokkenheid bouwmeesters was toegevoegde waarde”

Jaspers-Eyers Architects wijst er wat dat betreft op dat zowel de Brusselse als Vlaamse Bouwmeester betrokken waren bij de selectieprocedure, in tegenstelling tot wat Gideon Boie beweert in datzelfde opiniestuk. “Dat beide bouwmeesters in de adviescommissie zaten, was van bij de start een toegevoegde waarde. Een positief verhaal dus voor alle betrokkenen, lijkt ons. Dat niet iedereen er zo over denkt kan je nooit vermijden, meningen verschillen nu eenmaal. Over de missie van het bouwmeesterschap, bijvoorbeeld, dat volgens ons in het leven is geroepen om arhitecturale kwaliteit te bevorderen. We kijken in elk geval uit naar het vervolg van dit project, samen met de rest van het team.”

Deel dit artikel:
Onze partners