Jaspers-Eyers Architects start samenwerking met innovator die gezonde bacteriën in gebouwen verspreidt

Jaspers-Eyers Architects gaat in zee met TakeAir, de Belgische innovator die het systeem bedacht waarmee gezonde bacteriën in ventilatiekanalen van gebouwen worden verspreid. Zo installeert het architectenbureau de innovatie in het eigen kantoor in Leuven en onderzoeken ze of het ook in hun toekomstige ontwerpen geïntegreerd kan worden. De ambitie van beide bedrijven: dat het systeem binnenkort de nieuwe standaard is voor nieuwbouwprojecten in ons land, zodat we met z’n allen gezonder kunnen werken.

“Het feit dat we onze gebouwen steeds beter isoleren, heeft ook een keerzijde. We houden de koude of warme lucht wel beter buiten, net als CO2 of andere schadelijke stoffen, maar de filters van de ventilatie houden ook de gezonde bacteriën tegen. Precies dat soort gezonde bacteriën worden via het systeem in de gebouwen verspreid. Concreet maakt het gebruik van bacteriën die je in een gemiddelde bosgrond vindt en verstuift het deze via de ventilatiekanalen” vertelt Jo Pannecoucke, CEO van TakeAir.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat een betere luchtkwaliteit op kantoor een positief effect heeft op de productiviteit van de werknemers, alsook op het ziekteverzuim. De productiviteit blijkt zo tot 10% te stijgen én het ziekteverzuim blijkt tegelijk tot 10% te dalen.

“We brengen gemiddeld 92% van onze tijd binnen door, dus spreekt het voor zich dat de kwaliteit van de binnenlucht in onze gebouwen enorm belangrijk is. Daarom willen we met deze innovatie inzetten op een nieuwe trend, die van de ‘microbiële architectuur’: duurzame, goed geïsoleerde gebouwen, die ook de gezonde bacteriën van de natuur naar binnen brengen", zegt  Loïk Eyers van Jaspers-Eyers Architects. 
 

Nieuwe standaard

Jaspers-Eyers Architects installeerde de technologie in eerste instantie om een gezonde werkomgeving te creëren voor de 45 eigen werknemers in het kantoor in Leuven. Maar het architectenbureau, dat al tientallen grote Belgische gebouwen ontwierp, wil nu ook nagaan of de innovatie geïntegreerd kan worden in de ontwerpen voor hun klanten. Zo wil het de binnenluchtkwaliteit in België - gebouw per gebouw - verbeteren.

“Tot nu toe werd het systeem voornamelijk geïnstalleerd in bestaande kantoren, maar wij willen onderzoeken of we het ook in de nieuwbouwmarkt kunnen integreren. Als er nog andere architectenbureaus ons voorbeeld volgen, kan dit de nieuwe standaard worden” , aldus Loïk Eyers. 

Bron: Bereal
Deel dit artikel:
Onze partners