Dit jaar organiseert Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) opnieuw de prestigieuze Jo Crepain Awards. Geen architectuurprijs, wél een architectenprijs: NAV bekroont ondernemerschap, maatschappelijke betrokkenheid en duurzame visie. De 15 genomineerden zijn inmiddels bekend, en op 27 februari 2025 wordt tijdens de uitreiking in de Handelsbeurs in Antwerpen onthuld welke bureaus met een trofee naar huis gaan. Architectura blikt vooruit op deze bijzondere avond door de komende weken alle genomineerde architectenbureaus in de kijker te zetten. Vandaag is het de beurt aan RE-ST uit Antwerpen, dat genomineerd is voor de Low Impact Award.
Low-impact architectuur voor een duurzame toekomst: RE-ST transformeert de manier waarop ruimte wordt benut door te pleiten voor hergebruik in plaats van nieuwbouw. Met innovatieve ontwerpstrategieën en kritisch onderzoek worden bestaande structuren nieuw leven ingeblazen, waardoor onnodige bouwkosten en milieubelasting worden voorkomen. Een krachtige visie die ruimte-efficiëntie en duurzaamheid naadloos integreert.
In een kort interview doet RE-ST uit de doeken hoe het bureau de impact op de omgeving maximaal minimaliseert:
Wat drijft jullie als architectenkantoor?
"RE-ST is een architectuur- en onderzoekspraktijk, opgericht in 2010, met een focus op low-impact architectuur. Wij geloven dat er voldoende gebouwd is om te voldoen aan onze ruimtelijke behoeften en zetten ons in voor een ‘pleidooi voor het niet-bouwen’. Dit houdt in dat we bestaande ruimte hergebruiken en onderbenutting aanpakken, om zo onnodige nieuwbouw te vermijden. Onze aanpak combineert kritisch onderzoek en innovatieve ontwerpstrategieën, met als doel een duurzame en ruimte-efficiënte toekomst."
Bespreek drie projecten die laten zien hoe jullie jullie ideeën omzetten in de praktijk.
"We onderzochten de onderbenutte ruimte op de scholencampus van het Ensorinstituut in Oostende en voerden een gebruiksscan uit. Dit resulteerde in een efficiëntere ruimte-indeling, waardoor 4.000 m² geplande nieuwbouw kon worden vermeden. De renovatie bespaarde miljoenen euro’s en activeerde bestaande ruimte, wat sneller en duurzamer was dan bouwen."
"In een klooster in Vorselaar optimaliseerden we onderbenutte ruimte waardoor we de opdrachtgever konden overtuigen om af te zien van nieuwbouw. Zo werden een dagzaal en bibliotheek gerealiseerd binnen de bestaande muren. Dit project toonde aan hoe hergebruik van ruimte zowel financieel als sociaal grote meerwaarde kan bieden."
"Samen met partners ontwierpen we een uitbreiding van het Design Museum Ding! in Gent waarbij bestaande volumes optimaal benut werden. Door slimme ingrepen in de bestaande gebouwen werd 600 m² extra ruimte gecreëerd, waardoor de omvang van de nieuwe vleugel beperkt kon blijven. De toevoeging is circulair ontworpen met hergebruikte materialen en minimaliseert de impact op de stad en de planeet."
Hoe dragen jullie visie en architectuur bij aan de SDG’s van de Verenigde Naties?
"Onze praktijk van het niet-bouwen draagt bij aan vrijwel alle SDG’s door een bouwcultuur te bevorderen die gericht is op hergebruik, verduurzaming en een verantwoord ruimtegebruik. We pleiten voor het stoppen van ruimtelijke groei en zetten in op het behoud van bestaande gebouwen, circulaire bouwmethoden en een duurzame omgang met ruimte. Dit resulteert in minder impact op de planeet, economische haalbaarheid en een beter evenwicht tussen menselijke behoeften en de draagkracht van onze omgeving."