Jubileum-editie van SBE Student Challenge heeft unieke opdracht in petto

Voor de 5e keer op rij worden studenten hoger onderwijs door studiebureau SBE uitgedaagd tot een bijzonder ontwerp. Dit keer verplaatst de SBE Student Challenge zich naar de site rond de Royerssluis te Antwerpen. Op huidig ogenblik is dat één grote werfzone, maar in de toekomst zal deze site een sleutelrol op zich nemen als scharnierpunt tussen stad en haven.

De site is begrensd door een aantal beeldbepalende figuren: de Siberiabrug, de historische droogdokken en de in aanleg zijnde Royerssluis alsook het droogdokkenpark. Ook het Havenhuis van architecte Zaha Hadid en de Sluismeesterswoning vormen herkenbare bakens op de site.

Kunstwerken voor zachte weggebruikers

De poortfunctie van het gebied, in combinatie met haar eigen attractiviteit, vraagt om een doordachte en conflictvrije infrastructuur. Zachte weggebruikers spelen hier een prominente rol. Hun traject dient comfortabel, veilig en leesbaar te worden uitgewerkt opdat de site in de toekomst optimaal zou functioneren. Hierin speelt vooral het ontwerp van fietsbruggen en -tunnels een cruciale rol.

De opdracht legt dan ook de focus op deze kunstwerken. Daarbij wordt niet enkel gekeken naar de praktisch functionele eisen maar evenzeer naar de integratie met de omgeving. De fietsinfrastructuur en bijhorende kunstwerken dienen in harmonie met de bestaande én toekomstige ruimtelijke kwaliteiten van de plek te worden ontworpen. Eveneens speelt leesbaarheid van de infrastructuur hier een belangrijke rol om op een intuïtieve wijze doorheen de site te bewegen. Verder benadrukt SBE het belang van duurzame materialen en ontwerptechnieken om de ecologische voetafdruk van het project te minimaliseren.

Workshops

Landschap, architectuur, bouwkunde, infra, … ze dienen hand in hand te gaan om een kwalitatief antwoord op de vraag te kunnen formuleren. Het belang van samenwerken onderstrepen is één van de doelstellingen van deze wedstrijd. Met 35 jaar ervaring op de teller weet SBE dat als geen ander. Om die kennis te delen wordt de wedstrijd aangepakt in 3 workshopdagen verspreid over het academiejaar. Dit jaar gaat elke workshopdag door op een andere locatie. Deelnemers aan de SBE Student Challenge trappen af met een bezoek aan de werf van de Royerssluis en ontwerpsessies on site. Tijdens een workshopdag worden ze begeleid door de experten van SBE, zodoende worden ze helemaal ondergedompeld in de materie en intensief bijgestaan in het uitwerken van hun ontwerpen.

Op het einde van de eerste workshopdag, welke doorgaat donderdag 7 november 2024, worden teams gevormd. Studenten hoeven dus niet in elke discipline thuis te zijn of reeds een team te hebben om te kunnen deelnemen. Met hun deelname maken studenten kans op de mooie geldprijs, maar nog waardevoller is dat ze zo de kans krijgen om als student tijdens hun opleiding al eens op een ongedwongen manier te proeven van een echte werkcontext. Bovendien wordt elke workshopdag afgesloten met een heuse afterwork.

De namiddag van de laatste workshopdag presenteert elk team zijn resultaten aan een jury. Daarin zetelen ook externe professionals. Het winnende team gaat naar huis met een prijzenpot van maar liefst € 2.000.

Praktisch

  • Ontwerpwedstrijd voor alle studenten hoger onderwijs
  • Inschrijven via de website www.sbestudentchallenge.be
  • Deadline voor inschrijven is 1/11/2024. Het maximum aantal deelnemers is 24 personen. Opdracht is het ontwerpen van de fietsbruggen/-tunnels aan de Royerssluis te Antwerpen.
  • De focus ligt op de disciplines architectuur, stedenbouw, landschap en burgerlijke bouwkunde.
  • De opdracht wordt uitgevoerd tijdens 3 workshopdagen. De eerste workshopdag vindt plaats op donderdag 7/11/2024. Die dag trekken we vanaf het centraal station van Antwerpen gezamenlijk naar de site waar we heel de dag aan de slag gaan. De 2e en 3e workshop zullen doorgaan in respectievelijk februari en maart 2025, exacte data volgen via de website. Deze 2 workshopdagen gaan door in Sint-Niklaas op en rond het hoofdkantoor van SBE, vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.
  • Studenten hoeven enkel hun eigen laptop mee te brengen, lunch/hapje/drankje wordt ter plaatse voorzien. Eindbeoordeling en prijsuitreiking door professionele jury op de laatste workshopdag.

 

Meer informatie vind je op de website van de wedstrijd: www.sbestudentchallenge.be.

Bron: SBE
Deel dit artikel:
Onze partners