Het Designers in Residence programma viert dit jaar haar tiende editie. Designers in Residence Kortrijk, georganiseerd door Designregio Kortrijk, ontvangt sinds 2014 elk jaar drie recent afgestudeerde ontwerpers van over de hele wereld en uit verschillende creatieve disciplines voor een residentieprogramma in Kortrijk. Het programma is uniek in België en de enige residentie voor designers. Voor de jubileumeditie is gekozen voor het thema "All the Small Things". Dit thema benadrukt het belang van kleine details in het vormgeven van een duurzame toekomst.
Gedurende een residentie van drie maanden krijgen de geselecteerde ontwerpers de unieke kans om een experimenteel concept te ontwikkelen door confrontatie tussen burgers, de maatschappij, ondernemers en het onderwijs in regio's als Kortrijk. Elk jaar is er een verschillend thema waarrond de drie residenten werken.
Midden juli worden de residenten van dit jaar bekendgemaakt. Het residentieprogramma zelf loopt van maandag 2 september tot vrijdag 29 november. En tijdens het WONDER Creativity Festival van 17 oktober tot 3 november krijgen de residenten ook de kans om hun (lopende) onderzoek te tonen aan het grote publiek.
In samenwerking met Design Museum Gent werd het thema "All the Small Things" gekozen voor deze verjaardagseditie. "All the Small Things" wil de focus leggen op de rol van kleine details in het creëren van een duurzame toekomst. Het onderzoekt de mogelijke relaties en synergiën tussen low-tech en high-tech design om duurzame ontwerpoplossingen voor de toekomst te vinden.
Tijdens de residentieperiode worden de ontwerpers geïnspireerd door de gemeenschap in Kortrijk en Gent en worden ze uitgedaagd tot experiment, onderzoek, kennisuitwisseling en verbeelding. De geselecteerde ontwerpers zullen ook deelnemen aan de LIVING SUMMERSCHOOL, een gratis jaarlijks informeel onderwijsprogramma dat jonge mensen samenbrengt om multidisciplinaire experimenten in territoriale innovatie te leiden als antwoord op de dringende behoefte aan snelle, effectieve actie om sociaal-milieuproblemen aan te pakken binnen realistische sociale modellen.
De eerste editie van het project in 2014 bracht ontwerpers uit Italië, Frankrijk en Zweden naar Kortrijk, die onder de indruk waren van het potentieel en de faciliteiten die de stad bood. Ze waren vooral onder de indruk van Buda-eiland als locatie en vruchtbare voedingsbodem voor creativiteit, evenals het beloofde engagement van de stad. Het was hen meteen duidelijk dat de kleine stad Kortrijk toch zeer krachtige verbindingen biedt, niet alleen als gemeenschap in het algemeen, maar ook specifiek binnen het designlandschap dat Kortrijk rijk is.
De drie ontwerpers zagen de kleinschaligheid van de stad als een kans. Ze zagen het als een uitdaging om voor de gemeenschap te ontwerpen, of zelfs 'de gemeenschap te ontwerpen', maar ook als meerwaarde voor henzelf als ontwerpers en voor de stad. Dat zijn precies de doelen van dit project: het geven en ontvangen van kennis, toegevoegde waarde en kansen.
Het Designers in Residence project heeft sindsdien succesvol bijgedragen aan het stimuleren van creativiteit, innovatie en ondernemerschap in de regio. In 2017 werd Kortrijk beloond met het label van UNESCO Creative Cities Network, een wereldwijd netwerk van 295 steden die inzetten op creativiteit om een meer leefbare, nog aangenamere omgeving te creëren voor hun inwoners. Kortrijk werd bekroond binnen het domein van design.
Maar ook de residenten zelf hebben nadien een rooskleurige toekomst. Zo is Guillaume Morillon, in 2016 Designer in Residence, inmiddels designer bij de wereldvermaarde studio Sabine Marcelis; is Yun Pei Hsiung, die in 2019 één van de drie residenten was, intussen Creative Director bij The Hive Lab in Shanghai; en is Nicolas Zanoni, die vorig jaar zijn indruk van Kortrijk weergaf in een collectie unieke objecten uit ruw aluminium, nu assistent designer bij Destroyers/builders.