Het CurieuzeNeuzen-rapport van de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en hun partners toont onomstotelijk aan hoe slecht het gesteld is met de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Gelukkig spenderen we slechts 10% van onze tijd buitenshuis, al betekent dat niet noodzakelijk dat de luchtkwaliteit binnen beter is. Fijnstof komt namelijk evenzeer binnenshuis voor, en kan tot vijf keer ongezonder zijn dan wat je op straat inademt. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige oplossingen die zorgen voor een gezond binnenklimaat.
Fijnstof en vervuiling zijn actueler dan ooit, maar we vergeten daarbij te snel dat het met het klimaat binnen soms even slecht (of nog slechter) is gesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) berekende in 2012 dat er jaarlijks 6,5 miljoen mensen sterven ten gevolge van slechte luchtkwaliteit. En dan gaat het alleen nog maar over slachtoffers van slechte binnenlucht.
Aangezien de gemiddelde mens 90% van zijn tijd binnenshuis spendeert, is het noodzakelijk om verder te kijken dan de uitlaat van onze wagen, smog en vervuilende industrie. Fijnstof komt namelijk evenzeer binnenshuis voor, en dergelijke stofdeeltjes kunnen microben, schimmels, stuifmeel en allergenen bevatten die leiden tot diverse ziektes, ademhalingsproblemen, allergische reacties en hart- en longaandoeningen.
Atmosfeer op het werk
Een groot deel van ons leven spenderen we op kantoor; we bevinden ons dus acht uur per dag op het werk. Een aangename atmosfeer – in alle betekenissen van het woord – is in deze context noodzakelijk om werknemers graag naar het werk te laten komen en productief te laten zijn; volgens sommige universitaire studies stijgt de productiviteit met wel vijf procent als gevolg van gezonde lucht. Echter, zelfs wanneer meerdere malen per week een gespecialiseerde kuisploeg aan de slag gaat op kantoor, kunnen hoge concentraties in de lucht blijven hangen die zorgen voor een ongezonde binnenlucht. De werkgever draagt met andere woorden een belangrijke verantwoordelijkheid voor de luchtkwaliteit, een aspect dat geregeld wordt vergeten.
We spreken tegenwoordig regelmatig over het heruitvinden van de werkplek. Het gaat dan vaak over het herindelen van werkeilanden, het toevoegen van flexplekken of een nieuwe visie op vergaderruimtes. Als we dan toch bezig zijn met heruitvinden, is het misschien nu wel het beste moment om ook te gaan letten op de meest basale fundamenten?
Van de grond opbouwen
Het lijkt misschien vreemd, maar de vloer of bekleding van de vloer is mogelijk één van de belangrijkste elementen die bijdragen aan een aangenaam kantoor. De keuze voor een tapijt, bijvoorbeeld, zorgt voor een werkplek die warmte uitstraalt, geluid absorbeert en – niet te onderschatten – de lucht zuivert. Onderzoek van de Duitse Allergie- en Astmabond toont aan dat ruimtes met tapijt beduidend minder fijnstof bevatten in vergelijking met andere soorten vloeren.
Het is vanuit dit idee dat Tarkett werkte aan zijn bekroonde AirMaster-producten. Terwijl het gemiddelde tapijt tot vier keer meer stofdeeltjes opvangt dan een gladde vloer, vangen AirMaster-tapijten tot wel acht keer meer deeltjes op. Bovendien zijn ze, dankzij het functionele ontwerp, gemakkelijk schoon te maken.
De keuze voor een goede vloer bepaalt de atmosfeer van een kantoor. Met de juiste aanpak wordt een werkplek zo een ruimte waar bacterieën, virussen en allergenen worden verdrongen, met een verbeterde productiviteit tot gevolg. Werken aan een moderne werkplek begint bij de basis, een goede vloer waarop je kan bouwen.