Kaai City (Kortrijk): Goedefroo architects benut de kracht van Archicad

Goedefroo architects heeft de afgelopen jaren aan talrijke complexe projecten gewerkt, met een focus op publieke en stedelijke gebouwen, reconversies van industriële sites en sportinfrastructuren. Een van de meest uitdagende projecten is Kaai City in Kortrijk, een nieuwe wijk waar wonen, werken, studeren en ontspannen samenkomen. “Het is een dynamische plek met veel potentieel,” vertelt Arno Goedefroo, die samen met zijn vader het bureau leidt. In vier jaar tijd realiseerden ze onder andere startersappartementen, studentenwoningen, een commerciële plint en daktuinen. Het architectenbureau werkt sinds zeven jaar met Archicad, een beslissing die hun werkwijze aanzienlijk heeft verbeterd.

“Archicad sluit perfect aan bij hoe wij werken,” zegt Arno. “Het programma biedt ons veel ontwerpvrijheid, snelle visualisaties van onze keuzes en een vlotte integratie met BIM. Voor Kaai City gebruikten we Archicad vanaf de eerste schets tot aan de uitvoering. De software hielp ons bij het creëren van een compact volume, met een centrale binnenzone die toegang biedt tot de binnentuin en daktuinen.”

Archicad maakte het mogelijk om gedetailleerde volumestudies en bezonningsstudies uit te voeren, en gaf inzicht in complexe oppervlakteberekeningen. “Het mooie is dat alles wordt vertaald naar het 3D-model, snedes en tekeningen,” legt Arno uit. “Dit zorgt voor een overzichtelijke wisselwerking, en eventuele problemen worden snel opgespoord.” De software liet hen bovendien toe om de verweving van de verschillende functies van het project—wonen, werken en studeren—zorgvuldig te testen en aanpassen waar nodig. “We zaten niet vast aan het ontwikkelen van elementen die het proces vertragen, en dat gaf ons veel flexibiliteit.”

Balans tussen 2D en 3D, ondersteund door Graphic Overrides

Hoewel Archicad veel flexibiliteit biedt in 3D-modellering, waarschuwt Arno voor een valkuil: “Je moet een goede balans vinden tussen 2D-tekeningen en 3D-modellen. We werken vaak analoog met schetsen en maquettes om verhoudingen beter op elkaar af te stemmen. Daarnaast gebruiken we Archicad’s Graphic Overrides als controlemiddel. Hiermee kunnen we belangrijke aspecten zoals circulatie, brandveiligheid en vluchtroutes visueel controleren. Het stelt ons in staat om visueel te zien waar we verbeteringen moeten aanbrengen, zonder dat het hele model opnieuw bewerkt hoeft te worden.”

De Property Manager in Archicad helpt Goedefroo architects ook om hun projecten nauwkeurig te documenteren. “Het classificatiesysteem in Archicad geeft ons een volledige lijst van bouwmaterialen, met dezelfde codering als de elementen in het lastenboek. Dit is een grote tijdsbesparing en zorgt voor een gestroomlijnde workflow,” voegt Arno toe. Ook de Story Settings, waarmee het bureau verschillende verdiepingen eenvoudig kan beheren, zijn een essentieel hulpmiddel in het ontwerp- en bouwproces.

Renovatietool en samenwerking via BIMcloud SaaS

Naast nieuwbouwprojecten maakt het bureau ook gebruik van Archicad’s Renovatietool voor hun renovatieprojecten. Met behulp van Story Settings kunnen ze eenvoudig verschillende verdiepingen beheren en aanpassen. “Hoewel het opzetten van deze functies aanvankelijk wat tijd kost, verdienen ze zich later terug in efficiëntie,” zegt Arno.

De samenwerking binnen het team verloopt via BIMcloud SaaS, een cloud-gebaseerd platform dat teamleden in staat stelt om gelijktijdig aan hetzelfde project te werken zonder elkaar te storen. “Met kleurcoderingen zie je wie waarmee bezig is, en dankzij het systeem van elementreservering voorkom je dat je elkaar tegenwerkt,” legt Arno uit. Voor de communicatie met externe partijen gebruikt het team BIMcollab Zoom en IFC-bestandsformaten, ongeacht het softwarepakket dat ze gebruiken, wat zorgt voor consistente en foutloze gegevensuitwisseling tussen verschillende stakeholders.

Efficiënt werken met ontwerpvrijheid

“Archicad helpt ons om efficiënter te werken zonder dat we beperkt worden in onze ontwerpvrijheid,” concludeert Arno. “Toch moet je oppassen dat je niet blijft modelleren. De software biedt zoveel mogelijkheden dat het belangrijk is om goede afspraken te maken binnen het bureau, bijvoorbeeld door regelmatig de modellen samen te beoordelen.” Ondanks deze potentiële valkuilen is Archicad volgens Arno onmisbaar voor hun werkwijze.

Deel dit artikel:
Onze partners