In wdb-architectuurstudio’s KABANO - Esperanto voor 'hut' - een houten vakantiehuis dat uitkijkt op de duinen in Oostduinkerke, vind je beschutting en geborgenheid. Het is een hedendaags woonconcept én een warme thuis met een alom aanwezig vakantiegevoel.
Het project toont dat een woning ook als kunstobject kan worden geconcipieerd binnen de belevenis van de omgeving waar de mens centraal staat. Het architectuurobject krijgt identiteit en de stedenbouwkundige ruimte wordt ingevuld met een herkenbaar artefact dat creatief omspringt met de opbouw van een kwalitatieve en ecologische leefomgeving.
Omgeving en oriëntatie bepalen ontwerp
De bouwplaats en de omgeving zijn bepalend geweest voor het ontwerp. Het aangrenzend natuurgebied was namelijk hét uitgangspunt voor het vastleggen van de beglazing die de relaties tussen buiten en binnen bepalen.
Die omgeving bepaalde eveneens de keuze voor natuurlijke materialen en kleuren. De oriëntatie en het doordringen van het licht op ieder ogenblik van de dag, beïnvloeden de woonsfeer en hebben een impact op de vormgeving en de beleving van de woning.
Niveauverschil op het terrein
Het gebouw is geconcipieerd volgens het split-level model om het niveauverschil van het terrein te volgen. Zo sluit de inkomzone en eetkeuken aan bij de toegangsweg, het leefgedeelte bij de hoger gelegen buurwoning.
Door de split-level ontstond in de kelder de mogelijkheid om een fietsgarage / tuinberging te realiseren. Die is via een lichte helling vanuit de inkomzone vlot toegankelijk. Wegens de noodzaak van een diepere funderingsaanzet, werd gekozen voor een volledige onderkeldering. Een deel van de kelder wordt gebruikt als regenwateropslagruimte van 12.000 liter dat intensief gebruikt wordt.
Architecturale vrijheid
Er werd bewust gekozen voor een "droog" en duurzaam geprefabriceerd bouwsysteem met een sterk gereduceerde bouwtijd. Het bouwwerk werd gerealiseerd in Cross Laminated Timber wat door grote overspanningen en stabiliteit mogelijkheden bood tot architecturale vrijheid.
Hernieuwbare innovatieve bronnen
De energie die KABANO nodig heeft, haalt ze grotendeels uit hernieuwbare innovatieve bronnen zoals PV-zonnepanelen en een warmtepomp, gecombineerd met een zonneboiler en een energie-efficiënt ventilatiesysteem.
Verlichting en verwarming worden gestuurd door een uitgekiend domotica systeem dat dankzij aanwezigheidsdetectie en schemerschakelaars voor een volautomatische sturing zorgt. De woning gaat volledig in slaapstand wanneer er geen bewoning wordt waargenomen en herneemt zijn laatste functies bij thuiskomst.
Het gebouw is zodanig georiënteerd dat de meest beglaasde gevel de tijd krijgt om af te koelen, wat in combinatie met dubbele beglazing met een lage zonnetoetredingsfactor bijdraagt tot een bijzonder lage oververhittingsfactor. Door deze grenswaarde te benaderen worden dure en onderhoudsgevoelige luifels of screens overbodig.