De vroegere Vrouwen met Vaart (KVLV Groep) varen nu onder de vlag van Ons. Naast een nieuwe naam had de organisatie ook nood aan een nieuw Limburgs hoofdcentrum dat zijn thuisbasis vond in Bilzen. Mathieu Gijbels trok er een architecturale parel op naar een ontwerp van Holistic Architecture (latere projectbegeleiding door A-tract architecture) waarbij alle betrokken partijen in het BIM-proces hun zegje kregen. “Het gebouw is voor zover wij weten het eerste kantoorgebouw in België dat volledig volgens het geïntegreerd BIM-proces gerealiseerd werd,” klinkt het bij de aannemer .
Noem het kantoor langs de Tongersestraat in Bilzen gerust een eyecatcher. Het innovatieve ontwerp springt meteen in het oog en de gebruikte materialen en strakke lijnen geven het gebouw een futuristische look. Tijdens de bouwfase bracht Architectura.be een artikel over zowel het duurzame als het architecturale aspect van het gebouw. Nu het gebouw opgeleverd is, nemen we het ontwerp verder onder de loep en gaan we dieper in op het BIM-proces.
Ontwerp van en voor medewerkers
De medewerkers van Ons kregen vanaf het begin inspraak via een designgroep die zich over het ontwerpconcept van het gebouw boog. “Dit co-creatiemodel vertaalde zich niet alleen naar nieuwe inzichten voor de ruimte indeling en inrichting, maar maakt ook dat de medewerkers huizen in een gebouw dat ze mee vorm hebben gegeven,” stelt aannemer Mathieu Gijbels.
Bij Ons bracht de betrokkenheid via BIM van dag één veel appreciatie en voordelen met zich mee. Erwin Hermans, Facility Manager bij Ons die het bouwproject van kortbij opvolgde: “Als bouwheer kon Ons via het 3D-model een veel betere voorstelling krijgen van het gebouw. De beleving is via 3D-toepassingen voor niet-technisch opgeleide mensen immers veel sterker.”
Twee keer bouwen
“BIM is echter veel meer dan een 3D of een nieuwe technologie,” vertelt Nic Maes, BIM-manager bij Mathieu Gijbels. “Bouwen in BIM betekent dat we twee keer kunnen bouwen: één keer virtueel en daarna in realiteit op de werf. Een groot voordeel van BIM is de besparing op faalkosten. We sporen mogelijke conflicten in de bouw al op voor de werken en passen aan waar nodig. Het bouwproces verloopt sneller en efficiënter zonder dergelijke verrassingen. Daarenboven is alle informatie in elke bouwfase actueel.”
De vormgeving van het bouw is atypisch en bevat verschillende materialen. “We zochten specifiek onderaannemers die aan de slag konden met het 3D-model van de staalstructuur en de architectuur. We bezorgden de verschillende partijen info via een IFC-model. Zij bezorgden ons hun aandeel op dezelfde manier terug waardoor wij snel en eenvoudig konden controleren.”
Onderhoud & analyse
Ook Facility Manager Erwin Hermans is overtuigd van de voordelen van een BIM-bouwproject. “Vooral de snelheid van bouwen van ons toch wel zeer complexe gebouw was echt opvallend. Alle partijen beschikten op hetzelfde moment over dezelfde informatie, dus de communicatie tussen alle bouwpartijen, wat in ‘traditionele bouwprojecten vaak een pijnpunt is, verliep erg vlot.”
Ons beschikt nu na de oplevering over een perfect gedocumenteerd dossier van het gebouw. “Ideaal voor het verdere onderhoud en analyse van de verbruikskosten,” vindt Erwin Hermans. Nic Maes beaamt. “Ons is een organisatie die veel gebouwen in eigen beheer heeft. Dergelijk patrimonium vergt veel onderhoud. Een 3D-model waarin alle elementen in één oogopslag zichtbaar zijn, vormt daardoor vanzelfsprekend een bijzonder pluspunt.”