Kantoorinrichting op maat van ambitieuze verzekeraar

Sinds december 2023 zit de Vlaamse hoofdzetel van verzekeringsmaatschappij Ethias in een nieuw jasje. Het markante kantoorgebouw aan de Hasseltse Prins-Bissschopssingel kreeg een volledige make-over. Ook de kantoorinrichting werd daarbij grondig onder handen genomen.

Het Vlaamse hoofdkantoor van Ethias werd opgetrokken in 1984 en is dus exact veertig jaar oud. Los van de broodnodige energetische renovatie, die kadert in de verregaande klimaatdoelstellingen van de verzekeraar, was ook het interieur aan vernieuwing toe. De laatste jaren is er immers heel wat veranderd. Comfort werd een nog belangrijker aandachtspunt in kantooromgevingen, het ‘nieuwe werken’ deed zijn intrede en de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de vijfhonderd medewerkers sindsdien slechts 70 % van hun werktijd op de hoofdzetel in Hasselt spenderen. “In het voortraject hebben we onze medewerkers dan ook nauw betrokken bij het herinrichtingsproject om hun noden en verwachtingen af te bakenen en zo een moodboard te ontwikkelen. Dit diende onder meer als basis voor de ontwikkeling van het interieurconcept en de nieuwe look-and-feel. Een van de speerpunten was het gebruik van natuurelementen in combinatie met rustige kleuren, zoals beige en terra”, vertelt Carmencita Peeters, Project Manager Design & Build bij Ethias.

 

Strenge selectieprocedure

Aanvankelijk focuste het interieurconcept zich vooral op de ruimtelijke indeling, zonder concrete invulling van het kantoormeubilair. Ethias ging vervolgens aankloppen bij verschillende potentiële partners, met de bedoeling om niet alleen de kantoorinrichting van de Vlaamse hoofdzetel op punt te stellen, maar ook een ‘master’ vast te leggen voor het Waalse hoofdkantoor in Luik (dat in aanbouw is en achthonderd medewerkers zal huisvesten) en toekomstige lokale projecten. “Alle ontwerpen en offertes werden beoordeeld op basis van hun creativiteit, de prijs-kwaliteitsverhouding en ESG- en duurzaamheidscriteria. Uiteindelijk viel de keuze op Pami”, legt Carmencita Peeters uit.

“We noemen onszelf graag ‘Workspace Designers’ en hebben die naam alle eer kunnen aandoen in dit project”, zegt Astrid Hamblok, Senior Account Manager bij Pami, vol trots. “Door eigen producten te combineren met items van een twintigtal betrouwbare partners konden we een totaalpakket op maat van Ethias samenstellen, inclusief unieke meubels die we konden vervaardigen dankzij ons flexibele productieproces. Denk onder meer aan de op maat gemaakte zit-stadirectiebureaus.”

 

Extra ademruimte

Het resultaat mag er wezen, vindt Astrid Hamblok. “Met zijn nieuwe hybride kantoorinrichting creëerde Ethias verschillende soorten werkplekken of zones, waar de medewerkers hun job in alle rust en comfort kunnen uitoefenen. Door het ‘desk sharing’-principe te veralgemenen, ligt de oppervlakte per werkplek nu 40 % lager. Zo is er letterlijk en figuurlijk extra ademruimte gecreëerd.” Ook Carmencita Peeters is in de wolken met de nieuwe kantoorinrichting. “Het begint al in het indrukwekkende atrium, waar fraaie zeteltjes meteen de toon zetten. Voorts zijn er de coffee corners op elke verdieping, kleine ruimtes met whiteboards en gezellige poefjes en tafeltjes, vergaderzalen van verschillende groottes, phone booths … Naast al die nieuwigheden hebben we in samenspraak met Pami ook heel wat elementen van de vroegere kantoorinrichting gerecupereerd en aangevuld met onder meer nieuwe akoestische panelen. Zo konden we onze duurzaamheids- en circulariteitsvisie extra in de praktijk brengen. De feestelijke opening van het kantoor tijdens onze familiedag eind 2023 en de vele positieve reacties die we toen kregen waren de kers op de taart.”

Deel dit artikel:
Onze partners