Kantoren, magazijnen en showrooms altijd en overal virtueel bij de hand dankzij Scanbie

An Meersman en Bart Vansteelandt, het dynamische duo achter Scanbie in Kapellen, ontwikkelden hun eigen software om gebouwen en producten in detail te virtualiseren. Verschillende technologieën worden gebundeld om bestaande architectuur en voorwerpen te digitaliseren. Het resultaat hiervan is beschikbaar via een heel toegankelijk digitaal platform. Zo heb je die gebouwen en producten virtueel altijd en overal bij de hand: via smartphone, tablet of laptop. Vooral voor kantoren, magazijnen en showrooms biedt dit heel wat interessante mogelijkheden zowel voor projectontwikkelaars, vastgoedbeheerders, bouwbedrijven, retailers als onderaannemers.

“Wij kunnen eender welk gebouw inscannen, gaande van een particuliere woning tot een kasteel. Hiervoor gebruiken we verschillende technologieën zoals 3D-scanners, 3D-fotografie, 3D-archviz en drones. Door die technologieën te bundelen komen wij tot een kwaliteitsvol resultaat dat gebouwen hoogwaardig digitaliseert en op een heel toegankelijke manier beschikbaar stelt. Of het nu via tablet, smartphone, pc of laptop is, je hebt steeds je gebouwen altijd en overal bij de hand”, legt An Meersman enthousiast uit.

“Op gelijk welke beelddrager is deze content te bekijken. Met een virtual reality (VR)-bril krijg je zo een nog diepere beleving. Met behulp van ‘augmented reality’ (AR) krijg je te maken met een combinatie van de eigenlijke omgeving met virtuele objecten. Een heel aparte en realistische beleving.”

 

Beter communicatiemiddel

Scanbie kan ongeveer 3.000 m² van een gebouw per dag inscannen. Aan deze gebouwen in virtuele vorm zijn heel wat voordelen verbonden. Het is een veel duidelijker en directer communicatiemiddel. Niet altijd zijn er plannen beschikbaar. Soms zijn er geen plannen, gaan ze verloren of zitten ze diep verscholen in één of ander archief. Een gedigitaliseerd gebouw is altijd beschikbaar, makkelijker te interpreteren en ook een pak nauwkeuriger.

Door de alomtegenwoordige beschikbaarheid van gebouwen in virtuele vorm moeten er ook minder onnodige verplaatsingen worden gemaakt. Zo blijft er meer tijd over voor de echt belangrijke zaken van een project. Het is ook een ideale basis waarop vlot toekomstige aanpassingen kunnen worden doorgevoerd. Voorafgaandelijk simuleren en berekenen wordt een heel pak eenvoudiger.

 

Gunstig effect op het milieu

An Meersman ziet vooral ook voordelen voor bedrijven met meerdere kantoren verspreid over verschillende landen en verschillende werelddelen. “Als die kantoren ingescand zijn, kan het management de gebouwen heel gemakkelijk virtueel bekijken. Op die manier gaat er minder tijd verloren. Aangezien er geen verplaatsingen nodig zijn, dalen ook de kosten. Er wordt evenmin brandstof verbruikt, wat op zich ook een gunstig effect heeft op het milieu.”

Bij de herinrichting van kantoren bijvoorbeeld is het doorgaans heel moeilijk om verschillende onderaannemers voor overleg op hetzelfde moment op één plek samen te krijgen. Via de ingescande modellen verloopt die locatiebespreking veel handiger en in heel wat minder tijd. Ingescande gebouwen lenen zich ook uitstekend als commerciële tool voor makelaars en vastgoedbeheerders.

Bron: Scanbie
Deel dit artikel:
Onze partners