Langs de E40 in Drongen zijn de werken gestart aan In The Yard, een innovatief en duurzaam kantoorcomplex dat een antwoord biedt op het nieuwe werken na corona. Het complex - een ontwerp van Salens Architecten - wordt dankzij de modernste bouwtechnieken niet alleen zeer duurzaam, er wordt ook veel aandacht besteed aan de fysieke en mentale gezondheid van de gebruikers. Een goed binnenklimaat, veel natuurlijk daglicht, een groene binnentuin met winterterras, een daktuin, een padelterrein, een fitnessruimte, … zijn de meest opvallende troeven. “Met In The Yard willen we een nieuwe standaard in kantoorbouw zetten”, aldus Joost Callens, CEO van bouwheer Camino, die vandaag het officiële startschot heeft gegeven voor de werken. Als alles volgens plan verloopt, zal In The Yard klaar zijn in de zomer van 2023. Ingenium verleent duurzaamheidsadvies, coördineert het WELL-traject, staat in voor de technische installaties en is BIM-coördinator van dit project.
Het voorbije jaar gingen we massaal thuiswerken en velen hebben er ook de voordelen van ontdekt, maar we missen toch ook het kantoor en het contact met onze collega’s. In het post-coronatijdperk dringt zich dan ook een zogeheten hybridemodel op: meer thuiswerk in combinatie met een meer leefbaar kantoor. Camino bouwt nu in Drongen een kantoorcomplex op maat van dat nieuwe werken: In The Yard.
"De fysieke en mentale gezondheid van de werknemers is zeer belangrijk voor hun welzijn én om goed te kunnen presteren. Zo zorgt voldoende daglicht ervoor dat mensen ‘s nachts beter slapen, werknemers kunnen zich op kantoor beter concentreren als er minder achtergrondlawaai is en smaakvol ingerichte werkruimtes werken stressverlagend. Met In The Yard willen we een werkplek creëren waar werknemers met plezier elke dag naar toe komen, die uitnodigt om te netwerken, om kennis te delen, om te ontmoeten en te innoveren, zelfs over de bedrijfsgrenzen heen”, aldus Joost Callens, CEO Camino
Staalkaart van modernste bouwtechnieken
In The Yard verrijst dus naast het hoofdkantoor van de bouwgroep langs de E40 in Drongen. Het complex omvat 5.000 vierkante meter kantoren en 2.500 vierkante meter opslagruimte. Het project leest als een staalkaart van de modernste bouwtechnieken. De kantoren worden gebouwd volgens het passiefhuisprincipe, met doorgedreven isolatie en luchtdichtheid. Geothermie in combinatie met warmtepompen en 650 zonnepanelen met een vermogen van 250 kVA maken het gebruik van fossiele brandstoffen overbodig. Andere duurzame technieken die in het gebouw geïntegreerd worden zijn een passieve koeling via klimaatplafonds, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, een regenwateropslag met een inhoud van 20.000 liter, watervrije of waterbesparende sanitaire toestellen en groendaken voor de buffering van regenwater. Er wordt ook een systeem geïnstalleerd voor het lokaal zuiveren van het afvalwater.
Stadsboerderij op het dak
Om dat te bereiken investeert Camino fors in een goede luchtkwaliteit door een goede ventilatie en filtratie, een optimale inval van daglicht en regelbare verlichting en thermisch en akoestisch aangename werkruimtes met veel aandacht voor ergonomie. Er zal bovendien een groot aanbod van gezonde voeding beschikbaar zijn, een bijzonder groene omgeving dankzij de 1.000 vierkante meter grote binnentuin, met geïntegreerde stadsboerderij op het dak, en ten slotte een padelterrein en een fitnessruimte waar de gebruikers een gezonde geest aan een gezond lichaam kunnen koppelen. In The Yard wordt zo één van de eerste WELL-projecten in Vlaanderen.
Het complex telt verder ook 205 parkeerplaatsen en er komen ook 35 laadpalen voor elektrische auto’s, een fietsenstalling met plaats voor 70 fietsen, laadpunten voor elektrische fietsen en douche- en omkleedfaciliteiten.
Flexibel ontwerp
Het ontwerp van In The Yard werd getekend door Salens Architecten uit Brugge. Architect Olivier Salens koos voor een bijzonder flexibel ontwerp: "Bij dit project komen logistiek, kantoorruimtes, duurzame technieken, groen én sportvoorzieningen allemaal samen in een nieuwe gebouwtypologie. Duurzaam ruimtegebruik en het welzijn van de gebruiker staan in het hele project ook centraal. Het is geen typisch eenlaags industrieel volume op een volledig verhard terrein. Het gaat om een gebouw waarbij alle ruimte maximaal benut wordt voor bedrijfsactiviteiten door auto’s ondergronds te brengen en daken als groene verblijfsruimtes op te vatten. De centrale opening met ontmoetingsruimtes, die duidelijk te zien is als je voor het gebouw staat, vormt het kloppend hart van de site. In the Yard brengt, naast het hoofdkantoor van Durabrik, een boeiende nieuwe identiteit langs de E40."
Timing
De werken zullen 2 jaar duren. Bedoeling is dat de eerste bedrijven in de zomer van 2023 hun intrek kunnen nemen in de nieuwe kantoren.