De stad Chengdu in China heeft er een nieuw hotel bij dat deel uitmaakt van de ‘Canopy by Hilton’-groep. Cheng Chung Design (CCD) bracht er de Chinese en westerse charme samen. De Hilton Hotel-groep hoopt zo de zintuigen van de gasten te prikkelen.
In Chengdu, een oude keizerlijke stad in China, is een nieuw ‘Canopy by Hilton’-hotel uit de grond gestampt. Cheng Chung Design heeft naarstig aan het interieur gewerkt. Het resultaat? Elegante, maar tegelijkertijd onconventionele ruimtes met de nodige warmte en comfort.
In de entree is het meteen duidelijk dat Chengdu in het verleden behoorde tot een dynastie. De expositieruimte bootst het historische straatbeeld van de keizerlijke stad na. De kunstinstallatie onder het dak wakkert een dialoog tussen tijd en ruimte aan. In de hal van de lift hangt dan weer een rode stoel omhoog. Het gaat om een reproductie van de oude 'Gongyuan'-scènes door middel van hedendaagse technieken. Wie de lift zelf betreedt, botst op een gouden gong. Dat symboliseert geluk.
Wie op de knop van de 31ste verdieping drukt, komt terecht in ‘Canopy Central’. Het is een soort van openbare ruimte met een lobbybar, lounge, restaurant en verzamelplek. Hier kunnen bezoekers ook tijdelijk hun bagage stallen. Diversiteit en openheid zijn de kenmerken van deze plek. Hier introduceren de ontwerpers het concept van oude markten die typisch zijn aan de Chengdu-cultuur. Met de geschiedenis als inspiratiebron, combineert het ontwerp de beelden van het Oosten en het Westen, het verleden en de eigen tijd van de stad.
In de gemeenschappelijke kamers en gangen vormt baksteen een wederkerend element. Het is dan ook een van de meest archaïsche architectonische bouwstoffen. CCD koos ervoor om de bakstenen wanden in een nieuw jasje te steken. Zo lopen sommige exemplaren in een curve. Ook bamboe duikt meermaals op, bijvoorbeeld in een stoel van Dayu Shi. Zelfs de fietsen die bezoekers kunnen gebruiken om de stad te verkennen, zijn uit het materiaal vervaardigt.
In de openbare ruimte staat vrije tijd centraal. Zowel opera als toneelstukken horen thuis in de cultuur van Chengdu. CCD en Hilton sloegen de handen in elkaar met artistiekelingen om die twee zaken ook te weerspiegelen in het interieur. Denk daarbij aan kunstwerken van organische silhouetten gemaakt van boeken.
Na een drukke dag vol activiteiten is het tijd om de voeten omhoog te leggen. Dat kan in de gastenkamer. Het ontwerpconcept is geïnspireerd op de film ‘A Chinese Ghost Story’. Het L-vormige bed en het nachtkasje doen onder meer denken aan de rugzak van acteur Leslie Cheung. De doucheruimte met gelamineerd glas komt zelfs recht uit een iconische scène, waar Cheung door de deuren en ramen breekt.
Voor elke slaapkamer staat een panda in een bepaalde houding: zittend, liggend, staand of met een boek in de hand. Het is alsof het dier de gast verwelkomt. Om dat warme en positieve gevoel door te trekken is de kleur oranje, zowel in de kamer als in de gemeenschappelijke ruimtes, toegepast. De tint is dan ook het handelsmerk van ‘Canopy’.