De Sint-Martinuskerk in Ferrières, een niet-beschermd, neogotisch bouwwerk dat dateert van het einde van de negentiende eeuw, kampte lange tijd met enorme gebreken. Vooral het torenvolume en de torenspits waren er erg aan toe: scheurtjes, kromgetrokken stenen, vallende brokstukken, muren die uit het lood stonden … Na verschillende noodinterventies overwoog de gemeente het bovenste stuk van de kerktoren definitief te verwijderen en af te dichten met een plat dak. Gelukkig kwam studiebureau Greisch met een alternatief op de proppen om het bijzondere landmark te vrijwaren.
Het gedeelte van de toren dat er het slechtst aan toe was, werd afgebroken en vervangen door een gezandstraalde structuur in roestvrij plaatstaal, die het silhouet van de bestaande kerktoren in ere herstelt. Hij heeft het voordeel dat hij van nature stabiel is en uit een beperkte hoeveelheid staal bestaat. De nieuwe torenspits is uitermate licht en duurzaam. De keuze viel op inox vanwege de corrosiebestendigheid, de kleur (die aansluit bij de omringende bebouwing) en het matte uiterlijk. De halfgrijze tint past perfect bij de tint van de kalksteen in het onderliggende torenvolume en de leibekleding van het schip.
"Het gedeelte van de toren dat er het slechtst aan toe was, werd afgebroken en vervangen door een gezandstraalde structuur in roestvrij plaatstaal, die het silhouet van de bestaande kerktoren in ere herstelt"
De 24,5 ton zware structuur – ter vergelijking: het afgebroken gedeelte was goed voor een gewicht van 270 ton – is gerealiseerd in het atelier van Melens et Dejardin in Jupille. Hij bestaat uit 12 en 20 mm dik gelast plaatstaal en werd integraal naar Ferrières vervoerd, waar hij op een betonnen vloerplaat bevestigd is met behulp van vier voetstukken, die elk aan het torenvolume verankerd zijn via twaalf schroefstangen met een diameter van 20 mm.
Belangrijk om weten is dat de klokken van de voormalige klokkentoren teruggeplaatst zijn (in het midden van de structuur) en opnieuw luiden. Bovendien is Ferrières de eerste Belgische gemeente in de geschiedenis die op een traditionele kerk een stalen kerktoren uit één stuk plaatste. Een bijzondere primeur!