In het kader van de vraag tot de inbreiding van een gebied op de hoek van de Zandstraat en Broekstraat te Brussel, ontwierp Christian Kieckens een geheel van 5 stedelijke huizen, ontworpen rond een ingesloten binnengebied.
Binnengebied project Meyboom, project Meyboom, Christian Kieckens Unieke ligging
Het project “Meyboom” vormt een rustpunt midden in het bruisende hart van Brussel en wordt door de architect gezien als de vrucht van een architecturale visie op het stedelijk wonen in de 21ste eeuw. Het project is gelegen in een stadskwartier met een rijke geschiedenis, wat meteen zorgt voor een grote architecturale uitdaging. De site heeft namelijk enige bekendheid en betekenis door de nabijheid van twee belangrijke historische gebouwen: de ‘
Magasins Waucquez’ (1902) van architect
Victor Horta en de gebouwen van de krant “Le Peuple” (1931) door de architect
Brunfaut. Met een eigentijds concept wordt het project naadloos in het stadskwartier geïntegreerd. Het beslaat een geheel van 3 volumes aan de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat en omvat 62 appartementen met elk 1,2 of 3 slaapkamers.
Magasins Waucquez, Victor Horta Opgenomen in de stad
Hoewel de strakke architectuur zicht integreert in de typische Brusselse context, verleent het ook een zekere autonomie aan het project. Het project is aanwezig naast vele andere stedelijke gebouwen en wil op deze manier een eigen bijdrage leveren aan de culturele duurzaamheid in de stad en verder gaan met een hernieuwde traditie en bouwcultuur. Specifieke accenten refereren naar de locatie en geven er een bijkomende betekenis aan.
Ontwerpintenties
De duidelijke architectuurtaal is gebaseerd op een
stedelijke woontypologie, flats met kamers waarin elke kamer een raam heeft naar de buitenwereld, en is uitgewerkt met een
dakbeëindiging in trapvorm (ziggurat / mastaba) waardoor er lange terrassen ontstaan op de bovenste verdiepingen. Hierdoor wordt tevens de liftopbouw verwerkt in het bovenste volume.
De wand langsheen de Broekstraat wordt doorgetrokken in zijn volumetrische opbouw, idem voor de gevelwand langsheen de Zandstraat. Beide sluiten niet op elkaar aan en laten een
inkompatio van 8 meter breedte ontstaan, toegankelijk voor elke bewoner van het gehele quartier. Vanuit de inkompatio, naar analogie met de vroeg twintigste-eeuwse woningbouw, worden de meeste inkomzones bediend. Straat en patio worden één geheel, een deel privaat gebied wordt in zijn ruimtelijkheid aan de stad gegeven.
Het project wordt opgevat als een reeks van
stedelijke huizen, met een maximale ontsluiting van 12 wooneenheden, die elk een zicht naar de straat en naar het
groene binnengebied hebben. Het
‘stedelijk huis’, geïnspireerd op Magasin Waucquez, wordt als type genomen in zijn gevelbreedte. Dit wordt verder doorgetrokken als typologie voor de straatwand.
De aansluiting van het nieuwbouwgeheel aan de bestaand en blijvende constructie langsheen de Zandstraat gebeurt door een lager volume. Hierdoor wordt onderscheid in volumetrie beoogd hoewel er toch een eenheid is. De wisselende hoogte van de ramen speelt hierop in. Het bestaande gebouw met 6 bouwlagen wordt gerenoveerd, hierbij wordt het hedendaags
loftconcept geïntroduceerd.
Het project biedt een diversiteit aan wooneenheden met gedifferentieerde oppervlaktes en terrassen aan.
Ingang via de Zandstraat en zicht vanuit de Zandstraat, project Meyboom, Christian Kieckens Materialen
Alle gevelmaterialen en verwerkte tektoniek zijn zo gekozen dat de typische kleuren en materialen van gebouwd Brussel worden geïncorporeerd (de crème en zandkleurige tinten) maar tevens wordt een zinspeling gemaakt op de benaming van de straat, de Zandstraat.
Hoek Zandstraat,Broekstraat, project Meyboom, Christian Kieckens> Technische fiche:
Ligging/adres project: Zandstraat, Broekstraat, 1000 Brussel
Opdrachtgever: BPD NV _ Bouwfonds property development
Ontwerper(s):
Christian Kieckens Architects BVBA + ASA BVBA
Studiebureau(s): Verlinden – Van Staeyen NV