Kinderdagverblijf De Kleine Wereld combineert esthetiek en ecologie

Het voormalige Brugse OCMW gebouw, bestaande uit vier aparte blokken, kreeg een aantal jaren geleden een tweede leven als kinderdagverblijf: De Kleine Wereld. Nu de site zou worden uitgebreid met een modern nieuwbouwgedeelte, zou ook het dak van het bestaande gebouw worden aangepakt. Na amper 10 jaar was het gepatineerd zinken dak met zonnepanelen dringend toe aan renovatie. Wat bleek: het bevestigingssysteem van de zonnepanelen op het zinken dak bleek duidelijk niet bestand tegen de hoge windlast, het zink werd als het ware kapot gerukt. Met als gevolg vocht- en condensproblemen in het gebouw.

Bouwheer Mintus zocht een duurzame, waterdichte en esthetische dakbedekking voor het gebogen dak maar vooral een betrouwbaar systeem voor de installatie van zonnepanelen. Voor de architecte was het belangrijk dat de uitstraling van het bestaande metaaldak enigszins behouden bleef, zij het met een moderne touch. En vanuit praktisch oogpunt nog dit: de kinderopvang kon tijdens de renovatiewerken niet op een andere locatie worden ondergebracht. Brandveiligheid stond dus zeker ook voorop.

DE OPLOSSING

De bouwheer opteerde uiteindelijk voor de mechanisch bevestigde PVC-P dakbaan RENOLIT ALKORPLAN F. De voornaamste en doorslaggevende reden hiervoor was de combinatie met het innovatieve RENOLIT ALKORPLAN Solar systeem, een 100% veilig, superlicht en innovatief bevestigingssysteem voor zonnepanelen. “Tien jaar klachtenvrije ervaring met dit unieke RENOLIT systeem trok ons uiteindelijk over de streep”, klinkt het bij Mintus.

Extra troeven

De flexibiliteit van de dakbaan in functie van het gebogen dak en de gewenste metaal look vormden een bijkomende troef. Maar ook de Broof (t1) brandveiligheid voor hellende daken en de vlamvrije installatie van deze RENOLIT dakbaan speelden bij de beslissing mee. Logisch, gezien de toepassing van het gebouw als kinderdagverblijf.

Oog voor Design

Om de vroegere metaal look van het gebouw te behouden koos de architect van de Technische Dienst Brugge, Tine Kindt, voor RENOLIT ALKORPLAN Design staande naad profielen bovenop een zinkgrijze dakbaan. Van het gepatineerd kopergroen – trouwens ook een kleur uit het ALKORPLAN gamma - stapte de architect af, ze wou dit project een eigentijdse make-over geven, meer in lijn met de vormgeving van de nieuwbouw op hetzelfde terrein. Door de nieuwe zinkgrijze kleur onderging het gebouw als het ware een kleine, moderne transformatie, terwijl de metaal look van het dak door de Design profielen toch behouden bleef.

Dakbedekkingsbedrijf Zolderse Dakprojecten uit Lummen rijfde het project binnen. Eerst werd het bestaande zinken dak volledig verwijderd. De 1,05 m brede RENOLIT ALKORPLAN dakbaan werd vervolgens mechanisch bevestigd op de houten ondergrond en volledig waterdicht afgewerkt. Door de flexibiliteit van deze kunststof dakbaan vormt de afdichting van dergelijke gebogen dakvormen geen enkel probleem. Zelfs de dakgoten werden mee bekleed. In een volgende stap werden er op het volledig waterdicht afgewerkte dak geëxtrudeerde PVC-P Design profielen gelast door middel van warme lucht. Louter decoratief, als een stijlvolle, extra touch met een knipoog naar het oude metaaldak.

Gegarandeerd windvast

Het zuidgerichte gedeelte van het dak kreeg bijkomend ook RENOLIT ALKORPLAN Solar profielen, parallel met de Design profielen. Ook deze Solar profielen, inclusief aluminium insert, worden via een warmeluchtlas bevestigd en dus als het ware thermisch versmolten met de dakbaan. De aluminium versteviging vormt de basis waarop de dragende structuur van de zonnepanelen wordt vastgemaakt. Dit 100 % veilig systeem werd onderworpen aan windtunneltesten tot 200 km/uur en beschikt over een Duitse DIBt keuring en een Franse Avis Technique. Gegarandeerd windbestendig én duurzaam waterdicht.

Tijdens de volledige duur van de werken kon de kinderopvang probleemloos doorgaan, de plaatsing van een kunststof dak met RENOLIT ALKORPLAN verloopt immers volledig brandveilig, zonder open vlam. Een kunststof dakbedekking zorgt bovendien, in vergelijking met een metalen dak, voor minder kans op condensatieproblemen en voor een betere geluidsisolatie. Contactgeluiden van buitenaf, zoals regen, hagel… zullen minder hinderen en de kinderen zullen de akoestiek in de binnenruimtes als minder storend ervaren.

Het ecologische aspect van zonnepanelen was voor bouwheer Mintus een topprioriteit. Een prioriteit die perfect aansluit bij de visie van RENOLIT en zijn constante zoektocht naar ecologische en duurzame producten.

Bron: Renolit
Deel dit artikel:
Onze partners