Hoe kan je het beste een gebouw brandveilig ontwerpen en bouwen? En welke maatregelen zijn hiervoor nodig? Tijdens een gratis webinar van Kingspan Geïsoleerde Panelen nemen experts je mee in de wereld van passieve brandveiligheid. Brandexperts Liesbeth Jacobs (Firesa) en Roy Weghorst (Kingspan) bespreken in drie kwartier de passieve en actieve maatregelen die je nodig hebt om een gebouw brandveilig te houden. Het webinar wordt uitgezonden op woensdag 31 mei van 11.00 tot 11.45, inschrijven doe je hier!
Iedereen wil een brandveilig gebouw, zowel op actieve als passieve wijze. In dit webinar zoomt Kingspan Geïsoleerde Panelen in op kennisdeling omtrent passieve brandveiligheid in de industriebouw. Daarnaast speelt ook bijlage 6 van het koninklijk besluit een grote rol tijdens het webinar. Dit document is al enige tijd stabiel in gebruik en onveranderd gebleven. Maar wat zijn de voordelen en nadelen van bijlage 6 van het koninklijk besluit? En hoe verschilt de kijk van verzekeraars op passieve brandveiligheid van bijlage 6?
BRANDEXPERTS
Tafelhost Rik Neven, zaakvoerder van Palindroom en Architectura, schotelt deze en andere vragen voor aan twee brandexperts: Liesbeth Jacobs (eigenaar adviesbureau brandveiligheid Firesa) en Roy Weghorst (Head of Regulatory Affairs - Fire bij Kingspan). Zij bezorgen je tijdens het webinar kennis over hoe je een gebouw het best brandveilig kan houden.
PASSIEVE BRANDVEILIGHEID
Onder passieve brandveiligheid verstaan we alle maatregelen rond brandveiligheid die in een gebouw continue aanwezig zijn zoals natuurlijke ventilatie en brandwerende deuren. Ze zijn passief aanwezig, maar werken juist om brand,- of branduitbreiding te voorkomen. Dat doen ze samen met actieve brandveiligheid, zoals warmteafvoer en sprinklerinstallatie Het selecteren van het juiste product in de juiste toepassing, kan een wereld van verschil maken.
BIJLAGE 6 KONINKLIJK BESLUIT
15 augustus 2009 is de dag waarop bijlage 6 van het koninklijk besluit in het leven werd geroepen. Zowel het ontwerp, de bouw en de inrichting van industriegebouwen moeten aan de eisen uit bijlage 6 voldoen. Door aan deze eisen te voldoen kan brand voorkomen worden, de veiligheid van aanwezigen verzekerd worden en het ingrijpen van de brandweer vergemakkelijkt worden. Best nuttig om goed te weten hoe we dat het beste kunnen doen.
Het document verdeelt de gebouwen onder in drie verschillende klassen in functie van de maatgevende brandbelasting:
Deze klassen bepalen hoe streng de veiligheidsmaatregelen moeten worden toegepast in het gebouw. Hoe zwaarder de activiteit, hoe hoger de eisen op het gebied van brandveiligheid. Bestaat een industriegebouw uit meerdere compartimenten? Dan kan de bouwheer beslissen om voor ieder compartiment afzonderlijk de overeenstemmende eisen van de klasse toepassen op dat compartiment.
BOEIENDE MATERIE
“Doordat er regelmatig wijzigingen in de wetgeving zijn en het een continu gegeven is van nieuwe zaken, blijft brandveiligheid een boeiende materie. We willen natuurlijk te allen tijde brand voorkomen, dat er slachtoffers vallen of dat mooie gebouwen verwoest worden. En dat is waar wij als brandexperts ons steentje aan willen bijdragen”, vertelt Roy Weghorst, Head of Regulatory Affairs – Fire bij Kingspan. “Hiervoor doen wij uitgebreide tests in verschillende samenstelling, niet alleen om onze producten FM Gecertificeerd te krijgen, maar juist om optimale kennis te hebben over ons product. Zodat we de juiste adviezen kunnen geven op vragen uit de markt.”
GRATIS INSCHRIJVEN
Dankzij de brandexperts in dit webinar blijf je op de hoogte over passieve brandveiligheid en bijlage 6. Het webinar ‘Passieve brandveiligheid’ is live te volgen op woensdag 31 mei van 11.00 tot 11.45. Registreren kan hier!
Kan je het webinar niet live volgen? Schrijf je dan alsnog in, zodat je na afloop van het webinar de terugkijklink ontvangt.