Kingspan-studie neemt voordelen slanker bouwen onder de loep

“Hoe hoog is de return on investment (ROI) van een appartementsgebouw, waarbij de spouw uitgevoerd wordt met Kingspan Kooltherm® K108 Spouwplaat of PIR, uitgaande van vaste buitenmaten en een U-waarde van de gevel van 0,20 W/m2·K?” Dat is het uitgangspunt van een studie die Kingspan uitvoerde.

Het onderzoek richtte zich in de eerste plaats op de vergelijking van spouwmuurconstructies met een U-waarde van 0,20 W/m2·K. Afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal levert dit een slankere of een dikkere constructie op, en daarmee een groter of kleiner gebruiksoppervlakte. Er wordt geen vergelijking gemaakt op basis van energieambities, maar louter op het verschil in bouwkosten. Die worden afgezet tegen de verkoopprijs van appartementen per vierkante meter gebruiksoppervlakte.

 

Hoeveelheden bouwmateriaal

De bouwkost van een gebouw hangt voor een groot stuk af van de hoeveelheden bouwmateriaal. Om deze hoeveelheden, en de verschillen bij toepassing van de twee spouwplaten (Kingspan Kooltherm® K108 Spouwplaat of PIR), te bepalen werd gewerkt met 3D BIM-modellen. Deze modellen werden ook gebruikt om de gebruiksoppervlakte te bepalen.

 

Verkoopprijs appartementen regiogebonden

Om regionale verschillen te ontdekken heeft Kingspan in deze studie de prijzen van de appartementen geanalyseerd voor de regio’s Antwerpen, Brussel, Charleroi/Mon, Gent, Kortrijk en Luik. De verkoopprijzen werden omgezet naar verkoopprijs per vierkante meter gebruiksoppervlakte.

 

Goedkoop betekent niet beste ROI

Zoals te verwachten viel, leverde het gebruik van PIR-isolatie een lagere bouwkost op. Daar staat tegenover dat het een kleinere verkoopbare oppervlakte oplevert. Voor de volledige studie en alle resultaten kunt u de whitepaper van Kingspan raadplegen.

Deel dit artikel:
Onze partners