Dit weekend vond de opening plaats van de nieuwe Gentse bibliotheek: de Waalse Krook. Dit project was een samenwerking tussen het Gentse architectenbureau Coussée & Goris Architecten en de winnaars van de prestigieuze Pritzker Prize 2017, RCR Arquitectes. De ideale gelegenheid voor een gesprek met Klaas Goris over dit partnership.
Met de Krook waren de 2 bureaus niet aan hun proefstuk toe. Ralf Coussée en Klaas Goris ontmoetten de drie Spaanse architecten in 1995 in Brussel tijdens de Euro Architectural Awards. Ze bleven goed bevriend, en in 2006 besloten ze voor de eerste keer samen te werken. Daar is crematorium Hofheide in Holsbeek het resultaat van. Ook bundelden ze hun krachten voor de elektriciteitscentrale in Zwevegem, een project dat nu pas in realisatie gaat.
Gemeenschappelijke visie
De samenwerking bracht de architecten zelfs tot in Dubai: “Het project The Edge startte in 2008, maar het is gestrand in 2009 door de crisis. Dat was een enorm ambitieus project.” Omdat de meeste gemeenschappelijke projecten in België plaatsvinden, komt het werk tijdens de uitvoeringsfase meestal terecht bij Coussée en Goris. “Bij het crematorium is vooral het voorontwerp in de wedstrijdfase gezamenlijk gebeurd. Nadien hebben wij dat project op ons genomen wegens tijdgebrek bij RCR. Bij de bibliotheek was dat anders. Daarbij hebben we meer 50-50 gewerkt.”
"De architectuur van RCR Arquitectes is puur, maar ook radicaal"
De 2 bureaus vinden elkaar in een gemeenschappelijke visie: “Wij besteden veel aandacht aan de ruimte die zich in de onmiddellijke omgeving van een gebouw bevindt. We geloven dat een goede stedenbouw ook een goede analyse is van de niet-bebouwde ruimte, het soort vacuüm dat tussen gebouwen zit.”
Verdiende winnaars
Daarom vindt Goris dat RCR Arquitectes de verdiende winnaar is van de Pritzker Prize: “Hun beste projecten zijn die waar het landschap een fundamentele rol speelt, zoals het wijnhuis in Palamós, een park met vulkanisch gesteente als thema (het Garrotxa Volcano Park in Les Preses) en het paviljoen Les Cols, een ruimte die bijna uitsluitend bestaat uit een soort zwevend dak. In die context is hun architectuur puur, maar ook radicaal. Er zijn heel weinig elementen van klassiek comfort aanwezig in hun werk. Het gaat bijna meer over een fysisch comfort, een sterke relatie met de omgeving.”
"Zowel RCR als Coussée & Goris halen voordelen uit de samenwerking. 1 plus 1 is niet 2, maar 3”
Maar Goris durft ook kritisch te zijn: “Wij zijn minder enthousiast over hun woningen, waarbij ze de relatie tussen mens en gebouw een beetje vergeten. Wij hechten een groot belang aan de relatie tussen mens en architectuur. RCR houdt daar iets minder rekening mee. Wij vinden ook dat RCR iets te beperkt is in materiaalkeuze. Zij kiezen vaak voor 1 materiaal terwijl wij meer interesse hebben in de manier waarop verschillende materialen bij elkaar komen.”
Toekomstplannen
In de toekomst wil Coussée & Goris Architecten zeker nog samenwerken met RCR. “Wij bekijken dat als een verrijking voor ons eigen werk. Zowel RCR als Coussée & Goris halen voordelen uit de samenwerking. 1 plus 1 is niet 2, maar 1 plus 1 is 3.” Over de volgende projecten van Coussée & Goris Architecten wil Klaas Goris nog niet te veel lossen. “Ik wil wel zeggen dat wij momenteel bezig zijn met de verbouwing van de Belgacomtoren, het lelijkste gebouw van Gent.”