Kleurverloop, materiaalkeuze en metselverbanden geven sociale woningen eigen identiteit (KRAS architecten)

Het Gentse bureau KRAS architecten verzorgt de herontwikkeling van de sociale woonwijk Cederlaan-Drie Hofsteden in Kortrijk. De opdracht omvat een grondige duurzame renovatie, gekoppeld aan de verdichting en optimalisatie van het woningbestand en de publieke ruimte. Het project introduceert met meergezinswoningen en assistentieflats voor mensen met een beperking nieuwe woontypologieën in een monotone verouderde woonwijk. De door bestaande straatpatronen gevormde wooneilanden worden van alle randgroen ontdaan en ontpit waardoor er een ruime buitenplek ontstaat voor gemene tuinen als verlenging van een eigen private tuin of terras.

In een eerste fase werden er 40 nieuwe appartementen, 18 woningen en evenveel assistentieflats gebouwd. In een tweede fase renoveert KRAS architecten 39 bestaande woningen en bouwt het 24 nieuwe woningen en appartementen. Het hele project is CO2-neutraal door een verwarming en warmwaterproductie op elektriciteit en maximaal gebruik van verschillende vormen van hernieuwbare energie.

 

Verscheidenheid vs. identiteit

Voor hun ontwerp vertrok KRAS architecten van de constatering dat sociale woningwijken met hun repetitieve monotone architectuur bewoners met lagere inkomens stigmatiseert. Om de sociale woonwijk in Kortrijk volledig te herdenken, werd gefocust op verscheidenheid versus identiteit, sociaal ruimtelijk rendement en klimaatbewust comfort.

De identiteit van elke woontypologie werd benadrukt door het gebruik van specifieke bouwmaterialen. De gevels van de appartementen zijn opgebouwd uit beton met lichte invulbekleding, terwijl de nieuwe ééngezinswoningen zijn bekleed met keramische tegels in een blauwgroen kleurverloop.

Daarnaast is er een U-vormig gebouw dat gebruik maakt van een combinatie van baksteenmetselwerk aan de buitenkant en een lichte staalstructuur met frisse gevelbekleding aan de binnenkant. Dit gebouw omvat niet alleen 18 assistentieflats voor mensen die psychologische zorg nodig hebben, maar ook dagbestedingsruimtes en een nachtverblijf voor het ondersteunend personeel. Het is van groot belang dat dit gebouw een gevoel van veiligheid en rust uitstraalt, met name voor de bewoners.

 

Sociale inclusie

Het baksteenmetselwerk van de gevels maakte het mogelijk om een solide beschermende "omheining" te creëren rondom de gemeenschappelijke belevingstuin, die op haar beurt open staat naar de rest van de wijk, met als doel sociale inclusie te bevorderen. De verticale penanten en horizontale lijnen van het gebouw zorgen voor duidelijkheid, waardoor elk appartement als onderdeel van het geheel kan worden geïdentificeerd.

Binnen deze structuren vormt het diepliggende invulmetselwerk een regelmatig patroon. Om te voorkomen dat de grote, relatief gesloten gevels eentonig worden, hebben de architecten verschillende metselverbanden toegepast, zoals halfsteen, staand en in blok, waardoor reliëf ontstaat in het metselwerk. Dit project legt een sterke nadruk op de menselijke dimensie van architectuur en geeft de gebruiker een prominente plaats.

Bron: KRAS architecten & Bouwen met Baksteen
Deel dit artikel:
Onze partners