Kleuterschool in Namen krijgt kleurrijke facelift

Geoffrey Carion van CAR-ré Architecture heeft een specifieke visie op architectuur en hanteert een unieke benadering voor het transformeren van ruimtes, met name in scholen. Dankzij de expertise van zijn team en de Chameleon-panelen van Rockpanel toverde ze een kleuterschool in Namêche om in een levendig en kleurrijk gebouw, wat de kinderen zichtbaar vrolijker maakt.

CAR-ré Architecture staat bekend om zijn kleinschaligheid en menselijke aanpak.

“We zijn een kleine organisatie met vier architecten en één administratief medewerker. We spitsen ons toe op allerhande types projecten, van een kleine uitbreiding tot een appartementsgebouw met tachtig wooneenheden of een nieuwe school.", legt Geoffrey Carion uit. Deze diversiteit laat het bureau toe om een gevarieerd cliënteel te bedienen en verschillende architecturale stijlen te verkennen.

Het bureau werd een vijftiental jaar geleden opgericht door Geoffrey Carion en heeft zich geleidelijk ontwikkeld. “Ik ben alleen begonnen en vandaag zijn we met z'n vijven. We willen niet per se verder groeien, maar eerder een kleine organisatie blijven om het familiale en menselijke karakter te behouden, wat erg belangrijk is voor ons.”, geeft hij aan. Deze menselijke dimensie weerspiegelt zich in het engagement om totaalprojecten uit te voeren, waarbij de architecten van a tot z een nauwgezette opvolging garanderen.

Een filosofie van teamwork

Samenwerking staat centraal bij CAR-ré Architecture. Geoffrey onderstreept het belang van teamwork en een collectieve aanpak bij de realisatie van projecten. “Ik ben de zaakvoerder, maar niet de baas. Elk lid van ons team heeft inspraak. Zelfs onze administratieve medewerker, die een zeer interessante esthetische visie heeft, neemt deel aan de inhoudelijke discussiesu.", benadrukt Geoffrey Carion. Deze bijzondere teamdynamiek maakt het mogelijk om creatieve, weldoordachte oplossingen te ontwikkelen die rekening houden met ieders standpunt.

Innovatie en moderniteit in onderwijsarchitectuur

Een van de recentste projecten van CAR-ré Architecture is de energetische en esthetische renovatie van een school van Namêche, een deelgemeente van Andenne. Geoffrey Carion: “De stad Andenne heeft ons geraadpleegd voor dit project. Het gebouw had al een interessante volumetrie en ons doel was om deze te versterken door gebruik te maken van leuke en kleurrijke materialen.”

De transformatie van de school in Namêche is een perfect voorbeeld van het vermogen van het bureau om moderniteit en functionaliteit te verenigen. “Het is een kleuterschool, er is veel activiteit en er zijn veel kinderen, dus het moet vrolijk zijn.”, legt Geoffrey Carion uit. Het team gebruikte Rockpanel-panelen om kleur en dynamiek aan het gebouw toe te voegen en zo een uitnodigende en stimulerende omgeving voor de kinderen te creëren.

Geslaagd project dankzij innovatie en samenwerking

Geoffrey Carion is tevreden met het eindresultaat. “We wilden vrolijkheid in het gebouw brengen. De gebruikte kleuren en materialen zijn ontworpen om een prettige omgeving te creëren voor de kinderen", zegt hij. Het project viel eveneens in de smaak bij het stadsbestuur, dat de innovatieve voorstellen van het bureau ten volle steunde.

Het gebruik van Chameleon-panelen was een cruciale factor in dit project. “Het werd meteen aanvaard. We lieten foto's zien van een soortgelijke school in de Brusselse buitenwijken als referentie en iedereen zei ja”, vertelt Geoffrey Carion enthousiast. Dit snelle fiat getuigt van het vertrouwen van de lokale overheid in de innovatieve architecturale vaardigheden en visie van CAR-ré Architecture.

Leuke, speelse ruimtes voor de kinderen

De speelse aanpak van Geoffrey en zijn team komt tot uiting in ieder detail van de school in Namêche. “We hebben ramen in de vorm van patrijspoorten gebruikt, een idee van een van mijn collega's om interessante rondingen en vormen te creëren, wat mogelijk werd gemaakt door de Chameleon-panelen”, legt Geoffrey Carion uit. Dit oog voor detail leidde tot de realisatie van stimulerende en boeiende ruimtes voor de kinderen, zonder de voordelen van de Rockpanel-panelen over het hoofd te zien: “We vroegen om de panelen vast te schroeven, maar dat is nauwelijks merkbaar. Het was praktischer in geval van schade, wat natuurlijk altijd kan in een school met spelende kinderen in de buurt.”

Het eindresultaat overtrof de verwachtingen, niet alleen qua energetische performantie, maar ook qua esthetiek en functionaliteit. “We hebben alleen maar positieve feedback gekregen. Iedereen is blij verrast als ze het resultaat zien”, besluit Geoffrey Carion.

De school in Namêche is nu een gebouw dat meteen herkenbaar is, zelfs vanaf de andere kant van de Maas. Ze is omgetoverd tot een levendige en gastvrije omgeving voor de kinderen. En de Rockpanel Chameleon-panelen geven het geheel de nodige visuele dynamiek en diversiteit.

Bron: Rockpanel
Deel dit artikel:
Onze partners