De kamers van het nieuwe AZ Nikolaasgebouw zijn uitgerust met JB COOL klimaatplafonds van Beddeleem. De techniek van klimaatplafonds is de laatste twintig jaar in ontwikkeling en is erg geschikt voor ziekenhuizen. Hendrik Daneels, gedelegeerd bestuurder van Beddeleem, legt uit waarom.
Ziekenhuizen richten hun kamers zo efficiënt en energiezuinig mogelijk in met de nodige ventilatie- en verwarmingsinstallaties. Ze kiezen daarbij steeds vaker voor een klimaatplafond. Dat systeem creëert een aangenaam klimaat op het vlak van temperatuur, vochtigheid en luchtversheid.
Natuurlijke convectie
Bij een JB COOL klimaatplafond wordt de hele oppervlakte van de kamer voorzien van een metalen, demonteerbaar plafond, dat bestaat uit metalen cassettes voorzien van polypropyleenregisters. Koelwater stroomt door die registers en laat ze afkoelen, wat ook de hele plaat en de nabije lucht afkoelt door straling. Die lucht daalt dan door natuurlijke convectie, waardoor ‘nieuwe’ warme lucht wordt afgekoeld. Op die manier kan men koude en warmte makkelijk en volledig naar wens in beide richtingen regelen.
“Dat biedt tal van voordelen”, zegt Daneels. “Zo is er geen circuit dat lucht van de ene kamer naar de andere kan verplaatsen, wat belangrijk is om bacterieverspreiding in ziekenhuizen tegen te gaan. Dat is bijvoorbeeld wel zo bij ventilatiemonden. Nog een belangrijk voordeel is dat de luchtverversing én het koelen en verwarmen op één plaats gebeuren. Dat bevrijdt de bouwheer van andere storende elementen, zoals bijvoorbeeld een airco. Meer en meer ziekenhuizen kiezen dan ook voor klimaatplafonds als klimaatbeheersingstechniek."
Toegang tot plenum
Het JB COOL klimaatsysteem van Beddeleem is ook erg flexibel. Het is demonteerbaar en het plenum waarin de technieken boven het plafond zijn opgeborgen, is vlot toegankelijk. “Hierdoor heeft de technische dienst altijd toegang tot het plenum, zonder het systeem te moeten deactiveren. De koelregisters zijn te allen tijde los te koppelen van de zichtbare plafondplaten”, voegt Daneels toe.