Sinds enkele weken is Living Tomorrow geopend. Het is een innovatiecampus uitgerust met de laatste technische snufjes, van de kleinste details tot de volledige gebouwschil, waarvoor een beroep werd gedaan op Schüco. Deze samenwerking markeert een nieuwe mijlpaal in de voortdurende inzet van het bedrijf voor innovatie, duurzaamheid en co-creatie. In totaal werden er elf nieuwe Schüco-systemen geïntegreerd die aan de specifieke eisen per geveldeel voldoen. Door de integratie van IoF, krijgt elk element bovendien zijn eigen digitale identiteit. Hierdoor worden onderhoud en monitoring kinderspel.
Constante innovatie met IoF.pulse en senstrack wireless
Living Tomorrow is het toonbeeld van innovatie. Schüco is er volop bezig met de implementatie en verdere ontwikkeling van hun producten, zoals Internet of Facades. Dit resulteert in slimme gevels en ramen door de integratie van sensoren en koppeling aan het gebouwbeheersysteem. De huidige IoF.ID is een passieve sensor dat een identiteit geeft aan elke gebouwelement. Deze is verbonden in de cloud de digitale tweeling waarin alle informaties zijn in opgeslagen over de volledige levensduur van de gebouwelementen, ook na 10 jaar aansprakelijkheid. Zo kunnen alle gegevens te allen tijde geraadpleegd worden.
IoF.ID zal worden uitgebreid met de actieve sensor IoF.Pulse. Die is volledig complementair met IoF.ID en zal bijvoorbeeld de snelheid en kracht van het dichtgooien van een deur kunnen meten. Dit zijn essentiële informaties om predictive maintenance te kunnen optimaliseren naar gebruikersafhankelijk onderhoud.
Living Tomorrow zal als testcase dienen voor dit nieuwe product.
Daarnaast werd ook het draadloos monitoringsysteem Schüco SensTrack Wireless geïntegreerd in de campus. Hierdoor kan elk passief raam worden uitgerust met actieve sensoren voor open-sluit contact. Dit alles zonder energietoevoer middels batterij of kabels aangezien er wordt gewerkt met kinetische energie, een absoluut unicum.
Living Tomorrow: waar de kernwaarden van Schüco tot leven komen
Een van de ontwerpuitgangspunten van Schüco is 'designed to disassemble', wat letterlijk betekent dat het producten ontwerpt om terug te demonteren. Dit ligt in lijn met het Cradle2Cradle-concept. Hierdoor minimaliseert Schüco afval en speelt in op de groeiende vraag naar circulaire bouwmaterialen.
Als drager van de volledige gevel werd er gekozen voor het FWS 50.SI+ gevelsysteem. Dankzij de droge verbindingen is dit een slimme keuze. De structuur laat toe om flexibel in te spelen op veranderingen. Toevoeging van ramen, uitwisselen van panelen, of implementatie van testcases van nieuwe producten, vormen hierdoor geen probleem.
Showcase van expertise
Living Tomorrow is het ideale platform om verschillende Schüco-producten in diverse contexten te demonstreren. In totaal werden elf nieuwe systemen geïntegreerd. Deze kunnen en zullen overigens gedurende de jaren veranderen.
Zo staat maximale transparantie centraal in de inkom. Dankzij het minimalistische gevelsysteem FWS 35 PD.SI, met extra slanke profielen, wordt dit gegarandeerd. Het biedt een systeem-geïntegreerde oplossing die volledig glazen hoeken realiseert zonder verticale stijlprofielen. Het resultaat is een panoramazicht dat voldoet aan de hoogste ontwerp- en technische eisen.
Schüco beschikt als co-initiator ook over kantoorruimtes in het gebouw. Daarbij lag de focus op de balans tussen een optimale akoestische reductie en toch frisse lucht middels natuurlijke ventilatie:. Het nieuwe AWS 90 AC.SI raamsystemen zorgt ervoor dat storende geluiden worden buitengesloten, maar de ruimtes toch voldoende worden geventileerd.
Specifieke eisen voor Sapor
In een restaurant moeten niet alleen de gerechten aan specifieke kwaliteitsnormen voldoen, maar er zijn ook richtlijnen vastgesteld voor de luchtkwaliteit. In het eetconcept Sapor, op de twaalfde verdieping, is gekozen voor een concept waarbij automatische ramen worden gestuurd door sensoren in de ruimte. AWS 75.SI+ TipTronic meet het binnenklimaat constant en stuurt de ramen in de gewenste positie voor ventilatie en verluchting, afhankelijk van de buitenomstandigheden.
Sommige systemen werden hier als eerste toegepast in Europa, waarvan sommige onderdelen nog moesten worden 3D-geprint.
Unieke architectuur
Dankzij de panoramische en minimalistische systemen met extra slanke profielen, moest het design niet onderdoen voor de technische aspecten zoals akoestiek, verluchting en ventilatie. De architecten wensten maximale transparantie waarbij vanaf de buitenzijde vaak niet te zien zou zijn waar de opengaande delen zich bevinden.
De blauwe kleur van het gebouw werd zorgvuldig ontwikkeld voor Living Tomorrow en straalt innovatie uit. De locatie zorgde ervoor dat de architecten kozen voor een hoge toren, die richting Brussel centrum wijst. De scherpe punt lijkt geërodeerd door de wind.
De samenwerking tussen Living Tomorrow en Schüco belooft innovatieve oplossingen voor de bouwsector, duurzame producten en een revolutie in slimme gebouwschillen. Samen zullen zij blijven streven naar een toekomst van duurzaamheid en technologische vooruitgang.