Knokke-Heist krijgt eigen Lake District ontworpen door ARCAS ARCHITECT

In Knokke-Heist verrijst dezer dagen Lake District, een ontwikkeling met 166 appartementen een hotel en stedelijke plint met 3.600 m2 aan commerciële ruimte. De toren van veertien verdiepingen – naar een ontwerp van ARCAS ARCHITECT en Wirtz Landscape Architects in opdracht van Ghelamco Invest- zal een baken vormen in de gemeente en de zone van het station en het Maurice Lippensplein in de verf zetten als toegangspoort tot de stad. VK Architects & Engineers (STEDEC), BM Engineering, SCALA consultants en SECO zitten mee aan de tekentafel. 

Het project heeft in verhouding tot het bouwterrein een beperkte footprint. Het binnengebied is autoluw en wordt ingericht volgens nieuwe zichtassen en looproutes, die het station verbinden met het winkelgebied en het K. Haringplein. De parkeervoorzieningen worden ondergronds gerealiseerd met een duidelijke scheiding tussen de 261 rotatieve parkeerplaatsen en de 231 parkeerplaatsen voor bewoners.
 

Dynamisch ensemble

Binnen de stedelijke figuur van het bouwblok is een variërend profiel van bouwhoogtes ontwikkeld met het hoogteaccent aan het stationsplein. Het variërende profiel bindt het gehele bouwblok tot een dynamisch ensemble dat loskomt van het idioom van vrijstaande torens in het groen of het bouwblok met uniforme kroonlijsthoogte. De compositie wil een rijke hybride zijn van deze modellen om zo de toren te verankeren in de gemeente en het bouwblok op te tillen op schaal van de grote ruimte van het Maurice Lippensplein en de dynamiek van het multimodale knooppunt aan het station.
 

Daken als verblijfsruimte

Het variërende hoogte profiel laat ook toe om gretig gebruik te maken van de daken als belangrijke buitenruimtes. Deze worden divers ingezet. Zij worden maximaal groen aangeplant met streekeigen vegetatie en waar nodig afgeschermd voor wind, zodat unieke en aangename verblijfsruimtes ontstaan.
 

Centraal energienet

Technisch stuurt een lucht/water-warmtepomp op het dak van de toren een centraal energienet aan. Vanuit dat energienet worden autonome warmtepompen per appartement bediend. Zo kan elke bewoner de verwarming en koeling naar wens instellen. Het centraal verdeelnet maakt het mogelijk om energie uit te wisselen op momenten dat er zowel warmte als koelte wordt gevraagd in de appartementen. 

 

Bron: ARCAS ARCHITECT
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners