Kolen bepalen de toon in Partaasch

Waterschei is een gehucht in Genk dat lang werd bevolkt door landbouwers. In 1901 ontdekte André Dumont er het zwarte goud: steenkool. De stad Genk kocht een tijdje geleden de mijnsite op en restaureerde het tot Thor. En daar, in het hoofdgebouw van de steenkoolmijn van Waterschei, stak Creneau International de koppen bij elkaar voor een nieuwe gastroresto: Partaasch.

Van waar komt Partaasch? \"Waarschijnlijk herken je er wel iets in: Partager? Charbonnage? Charbonnage als in steenkool\", klinkt het bij Creneau International. \"Want dit werd een belangrijk element bij het ontwerpen van Partaasch. De voormalige mijnsite is het boegbeeld van steenkool. Daarom gebruiken we in het interieur veel zwart als referentie. Goud gebruiken we als rijkelijk contrast met het ‘vuile’ van de steenkool. Het ziet er mooi uit, maar steenkool heeft ook letterlijk goud opgebracht voor Waterschei.

Verkoolde meubels

Black with a touch of gold. Creneau International: \"Klinkt cliché. Daarom gingen we een stapje verder. We gingen niet snuisteren naar nieuwe, zwarte meubels. We kochten oude dingen en verkoolden ze met vuur. Ook het artwork op de muur is verkoold. Een hoogdag voor de piromaan in ons. Check ook zeker even de plafondconstructie met de verlichting in het restaurant en aan de bar. Opnieuw een referentie naar de steenkoolmijn. Deze keer naar hoe de mijnwerkers hun tunnels stutten als er een mijngang werd uitgegraven. Net zoals de tapijten in de lounge, is deze plafondconstructie custom made. Het mijngebouw is overigens beschermd. We mochten op geen enkele plaats boren en we moesten het doen met de lik verf die al op de muren zat.\"

Eyecatchers

Als je in Partaasch gaat eten, zijn er een aantal details die voor een stukje theater zorgen. Zo wordt het amuse, een kolensoes, opgediend in een kolenschep. Maar de echte eyecatcher op vlak van product design is toch wel het bijzettafeltje dat gebruikt wordt voor de sharing platters, ook door Creneau International op maat ontworpen. \"De mijntorens hebben een enorm karakteristieke vormentaal die zich perfect leent om de bijzettafels op te baseren. Het ontwerp van de tafeltjes wordt herkenbaar en geeft een eigenzinnige knipoog naar het verleden van Thor. De gerechten op de bijzettafel worden verlicht door een lantaarn. Een super gezellig element dat je restaurantervaring naar een hoger niveau tilt.\"

Deel dit artikel:
Onze partners