In maart 2017 opent het nagelnieuwe AZ Alma in Eeklo zijn deuren. Het enorme ziekenhuis, goed voor 1.200 personeelsleden, vervangt de voormalige hospitalen van Sijsele en Eeklo en biedt plaats aan 500 bedden. Om het welzijn en sanitaire comfort van patiënten en medewerkers te garanderen, koos de opdrachtgever voor kranen en douches van GROHE.
Kristof Vanisterbecq, Sales Manager Projects Belux bij GROHE, is erg opgetogen met het project. “We hebben dankzij onze jarenlange ervaring alle producten in huis om tegemoet te komen aan de strengste eisen op het vlak van comfort en veiligheid. Daarom beperken we onze communicatie niet langer alleen tot architecten, studiebureaus en installateurs, maar gaan we rechtstreeks in gesprek met beleidsmensen in onder andere de zorgsector. Nog te vaak denken opdrachtgevers dat GROHE te duur is voor hun project, maar niets is minder waar. Dat bewijzen onze recente zorgprojecten. Naast AZ Alma in Eeklo zijn we betrokken bij ziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen en AZ Zeno in Knokke.”
GROHE zet in op lokale productie in Duitsland. Kristof Vanisterbecq: “Daar ligt de basis van onze lage falingsgraad en de bijgevolg zeer interessante TCO (total cost of ownership) voor onze klanten. Omdat we alles zelf produceren, garanderen we de hoogste kwaliteit. Daarin gaan we zeer ver. Alle kranen worden onderworpen aan ingrijpende tests, waardoor we garanderen dat ze tenminste 200.000 keer gebruikt kunnen worden zonder comfortverlies, zeer waarschijnlijk één van de beste prestaties op de markt. Dat engagement is trouwens gecertificeerd volgens de Duitse TÜV-standaarden. Vandaar ook onze standaardgarantietermijnen van vijf jaar voor opbouw- en zelfs tien jaar voor inbouwkranen. Bovendien zijn we voor wisselstukken nooit afhankelijk van externen. Onze klanten kunnen minstens tien jaar lang wisselstukken krijgen. En als er een ingreep nodig is, staan we vanuit GROHE België klaar met onze eigen professionele serviceploeg. Nog een troef in ons land.”
Slimme kranen
Voor AZ Alma leverde GROHE 467 op maat gemaakte ingebouwde eengreepswandmengkranen die uitgerust werden met laminaire straalbrekers. Wandkranen bieden een betere hygiëne. Verder leverde GROHE voor 407 kamers, kritische ruimtes met een hoger risico op besmetting, Eurosmart-wastafelkranen met infraroodsturing. “Dat biedt twee voordelen”, stelt Vanisterbecq. “Ten eerste hoeft de gebruiker de kraan niet aan te raken, waardoor het risico op besmetting laag is. Ten tweede kunnen alle kranen vanop afstand bediend én uitgelezen worden. Zo kan de technische dienst ervoor kiezen, bijvoorbeeld in het kader van legionellabestrijding, om alle kranen op gezette tijden automatisch te spoelen of thermisch te desinfecteren. De technische dienst kan zonder tussenkomst van de producent zelfstandig de programmatie aanpassen naargelang de noden wijzigen in de respectievelijke afdelingen, en dit dankzij één afstandsbediening waarmee alle GROHE-infratoestellen kunnen worden aangestuurd.”
“Omdat alle gegevens geregistreerd worden door de kraan, is het zelfs mogelijk om verbruiksgegevens te analyseren. Bovendien bespaar je een aanzienlijke hoeveelheid water door de gebruikersafhankelijke instellingen te activeren. Bijvoorbeeld, stel dat een kraan voortdurend wordt gebruikt, dan is het niet noodzakelijk op vaste tijdstippen bv. elke 24 uur automatisch te spoelen, en beperken we ons tot een spoeling 24 uur nadat een gebruiker ze de laatste keer heeft geactiveerd.”
Verder leverde GROHE 83 keukenkranen waaronder 36 Euroeco-kranen, gekoppeld aan een microthermostaat. “Zo beperken we de watertemperatuur tot de ingestelde gemengde watertemperatuur, zodat kinderen, psychiatrische patiënten of dementerenden zich nooit, bewust of onbewust, kunnen verbranden”, aldus Kristof Vanisterbecq.
Altijd koel
Eenzelfde aandacht voor veiligheid zien we ook in de 336 doucheruimtes, waarvoor GROHE thermostatische veiligheidsmengkranen van het type Grohtherm 1000 aanleverde. “Dankzij onze Cooltouch-technologie vermijden we dat mensen zich kunnen verbranden aan de douchekraan. Dat is zeer belangrijk voor oudere en minder mobiele patiënten die de neiging hebben om zich hier als steunpunt aan vast te klampen. Tevens presteert de gepatenteerde Turbostattechnologie o.b.v. was en microcapillair koper een uiterst snelle reactiesnelheid van 0,3 seconden, die in geval van schommelingen in de koud- en warmwatertoevoer elk verbrandingsrisico tijdens het douchen uitsluit, en sterk bijdraagt aan een comfortervaring”, weet Vanisterbecq. “Bovendien maken ze bij AZ Alma gebruik van onze aerosolarme New Tempesta-douches, met het oog op legionellapreventie.”
Naast comfort en veiligheid was ook waterbesparing belangrijk voor de opdrachtgever. “Daarom werden alle kranen en douches uitgerust met EcoJoy-technologie, waarmee we het verbruik terugdringen tot amper 5,7 liter per minuut zónder aan comfort in te boeten”, besluit Kristof Vanisterbecq.