Kunst uit noodzaak bij Robbrecht en Daem

Heeft kunst invloed op architectuur, is architectuur soms zelf kunst? In Nederland wordt nauwelijks nog nagedacht over dit onderwerp, in België is het denken op dit vlak voortgeschreden, zo bleek onlangs in het Antwerpse Middelheim. Keerzijde daarvan lijkt de grotere achting te zijn die architecten in Vlaanderen ten deel valt. Harm Tilman, hoofdredacteur van architectuurtijdschrift 'de Architect', gaat er op zijn blog dieper op in.
Heeft kunst invloed op architectuur, is architectuur soms zelf kunst? In Nederland wordt nauwelijks nog nagedacht over dit onderwerp, in België is het denken op dit vlak voortgeschreden, zo bleek onlangs in het Antwerpse Middelheim. Keerzijde daarvan lijkt de grotere achting te zijn die architecten in Vlaanderen ten deel valt. Harm Tilman, hoofdredacteur van 'de Architect' gaat er op zijn blog dieper op in.




Het Middelheimmuseum ligt ten zuiden van Antwerpen en is een openluchtmuseum dat moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving laat zien. Het museum dateert uit het begin van de jaren vijftig en toont onder meer beelden van Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Juan Muňoz, Panamarenko, Chris Burden, Dan Graham. Ook nodigt het museum jaarlijks gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit die de mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie uitbuiten. Middelheim laat zich vergelijken met Louisiana bij Kopenhagen of met Kroller Moller op de Hoge Veluwe.


Vernieuwing van Middelheim

Het Middelheimmuseum en zijn collectie hebben net een grondige gedaanteverwisseling ondergaan. De Belgische architect Paul Robbrecht, die ook in ons land bekendheid geniet vanwege het Concertgebouw in Brugge en het Rubensplein in Knokke, was gastcurator en leverde met zijn bureau een nieuw halfopen paviljoen in de aan het Museum toegevoegde bloementuin (‘Hortiflora’) op.

Dit stalen paviljoen, Het Huis genaamd, biedt aan kwetsbare werken beschutting, zonder ze van hun omgeving te isoleren. Ze is in mei 2012 ingehuldigd met een tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte. Vanaf 2013 zullen in het nieuwe paviljoen en het omringende terrein tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden.

In Middelheim wordt ook uitvoerig stilgestaan bij de architecten die de andere paviljoens hebben ontworpen. Zo is er veel aandacht voor het fantastische paviljoen van Renaat Braem uit 1969 dat volledig in ere is hersteld en dit jaar is ingewijd met een scenografie van Bernhard Wilhelm en Jutta Kraus. John Körmeling ontwierp een nieuw inkompaviljoen dat nog in gebruik zal worden genomen. Maar in Middelheim is bijvoorbeeld ook het paviljoen van Atelier Van Lieshout uit 2002 te vinden. Als gebruiksobject is het pure kunst. Spijtig genoeg is het op dit moment niet in gebruik.

Het vervolg van dit artikel kan u hier lezen.

 
Tekst: Harm Tilman


Deel dit artikel:
Onze partners