Vorige week vond in Kortrijk Xpo de 100e editie van Architect@Work plaats. Naast een ruim aanbod aan fabrikanten was een van de blikvangers op de beurs was misschien wel Ocean Sole. Ocean Sole vervaardigt kunstwerken uit teenslippers in ontwikkelingslanden, ontworpen en gemaakt door lokale bewoners. Zo wil het vervuiling door flip flops en andere plastics tackelen.
Wie Architect@Work heeft bezocht, kon er niet naast kijken. De olifanten, leeuwen en giraffen van Ocean Sole sprongen in het oog vanwege hun felle kleuren. Wat nog het meest opviel, was het onconventioneel basismateriaal. Zo gebruikt Ocean Sole flip flops om de kunst te maken.
Een groot deel van de wereldbevolking -met name de ontwikkelingslanden- verkiest teenslippers van schuimrubber als schoeisel. Met een gemiddeld inkomen van € 2 per dag is dat dan ook het enige wat ze zich kunnen veroorloven. Duurzaam is het echter allesbehalve. Dat in combinatie met een onderontwikkeld afvalverwerkingsysteem zorgt ervoor dat in landen als Kenia de teenslippers in de natuur en uiteindelijk in de oceanen belanden.
Het afval wordt meegevoerd door zeestromingen en komt samen op een bepaalde plek, de zogenaamde plastic soep. Door het zoute zeewater en UV-licht valt het plastic langzaam uiteen. Die fijne plasticdeeltjes komen terecht in de magen van vogels en zeedieren. Ocean Sole wil daar een stokje voor steken. De medewerkers verzamelen de aangespoelde flip flops. Vervolgens worden ze aan elkaar gelijmd tot grote blokken. Daarvan maakt een creatief team beelden. Olifanten, giraffen, leeuwen, neushoorns en nog veel meer bekende dieren van de Afrikaanse savanne komen zo tot leven.
Veel van de kunstenaars die werken voor Ocean Sole zijn afkomstig van stammen die bekend staan om hun houtsnijwerken. De houten beelden die zij produceerden waren populair bij toeristen. Door over te stappen op teenslippers als basismateriaal wordt de kap van tropisch hardhout in Kenia beperkt. Dat is niet de enige oplossing die Ocean Sole biedt. Jaarlijks verzamelt en verwerkt het team zo’n 750.000 teenslippers. Dat verhelpt vervuiling van land en zee door plastics. Met de opbrengst van de beelden krijgt de lokale bevolking voorlichting over vervuiling, recycling en andere recycle projecten te financieren. Daarnaast creëert het project werkgelegenheid. Dat is niet onbelangrijk als je weet dat 40% van de bevolking in Kenia werkloos is.
Wie zelf een werk wil aanschaffen, kan terecht bij de Nederlandse onderneming Nic&Mic. Als sterke voorstanders van het ‘Trade Not Aid’-concept sloegen de broers Nicholas en Michael Ninaber van Eijben vijf jaar geleden de handen in elkaar met Ocean Sole. Nic&Mic zorgt voornamelijk voor de verspreiding van de kunstwerken van Ocean Sole, maar werkt ook gedeeltelijk mee aan de ontwerpen van de stukken.