Op het C-Mine-terrein in Genk moet tegen de donkere wintermaanden een nieuwe lichtbaken verrijzen. De oude paardenstallen, het laatste project op de oude mijnsite, ondergaan er immers een restauratie door
Urban Dots Studio. Het nieuwe kantoor zal onder meer onderdak bieden aan het bevriende bureau
Painting With Light, en wordt ook door hen van sfeervol licht voorzien.
Via een wedstrijd, destijds nog onder de naam A100% architecten, werd dit project binnengehaald door het winnend wedstrijdontwerp in te dienen samen met de kandidaat Painting With Light. Dat zal uiteindelijk zelf zijn intrek nemen op de volledige bovenste verdieping van de oude paardenstallen bij C-Mine met hun kantoren en studioruimte. Painting With Light maakt lichtontwerpen voor erg uiteenlopende klanten. Zo namen ze al projecten op zich voor onder meer een hele rist artiesten, studio 100, bouwprojecten als de mijnschachten van Winterslag en het nieuwe Ghelamco Stadion in Gent. De twee gelijkvloerse kantoren zullen daarnaast eveneens worden verhuurd aan andere creatievelingen.
Behouden bouwsporenDe uitdagingen voor het ontwerp waren volgens Urban Dots Studio de nieuwe verbinding van de twee hoofdvolumes en het optimaliseren van een bestaand gebouw naar een comfortabel en van alle comfort voorzien hedendaags kantoorgebouw met voldoende uitstraling. Ook de inpassing van het gebouw op de volledige site moest zorgvuldig bekeken worden.De hedendaagse uitstraling van het geklasseerde pand stond daarbij voorop, naast de combinatie van de twee hoofdvolumes die licht gerestaureerd zijn om zoveel mogelijk bouwsporen te behouden en de nieuwbouw ertussen in een strak en hedendaags gevelmateriaal.
Strekmetaal en ledstripsDe gevelbekleding, strekmetaal, is bijzonder in combinatie met de ledstrips. De restauratietechnieken zijn verder allemaal standaard technieken. Met het ontwerp en de afwerking van het interieur wil Urban Dots Studio zeker geen standaard kantoor creëren, maar net een beeld geven van de spirit van Painting With Light.
Qua isolatie was dit oude gebouw in zekere zin een buitenbeentje. In de mate van het mogelijke trachtte de ontwerper dan ook een restauratieproject af te leveren waarin de isolatie is geoptimaliseerd. In het dak werd er 12cm PUR gestopt omdat de bestaande dakspanten niet meer in staat zijn te dragen. In de vloeren komt er tussen de 10 en 15cm gespoten PUR isolatie. Omdat de originele wanden bestaan uit volle baksteen van 45 cm dik worden zij niet meer geïsoleerd. De nieuwbouw tussenin bestaat uit geïsoleerde sandwichpanelen.