Lancering Belgisch Budget Bouwboek 2011 (2) - 3 exemplaren te winnen

Architectura bespreekt deze week weer 2 nieuwe projecten uit de recent verschenen derde editie van het Belgische Budget Bouwboek van uitgeverij 2voor5. Ons oog viel ditmaal op de Gentse starterswoning van Goedele Van Hoecke (ARCHA) en de bungalowverbouwing in Drongen door Thierry Halsberghe (CH-Architecten). Bovendien is er een nieuwe wedstrijdvraag.
Architectura bespreekt deze week weer 2 nieuwe projecten uit de recent verschenen derde editie van het Belgische Budget Bouwboek van uitgeverij 2voor5. Ons oog viel ditmaal op de Gentse starterswoning van Goedele Van Hoecke (ARCHA) en  de bungalowverbouwing in Drongen door Thierry Halsberghe (CH-Architecten). Bovendien is er een nieuwe wedstrijdvraag.



Uitgever Peter Slaets geeft voor de camera van Bouw & Wonen meer uitleg over het BBB


Starterswoning in Gent door Goedele Van Hoecke (ARCHA)




Waarom hebt u aan dit initiatief deelgenomen?

- uit tevredenheid en trots over het resultaat van de woning,
- uit nieuwsgierigheid naar de reacties van derden over het resultaat,
- uit commercieel oogpunt. Het boek is zeer toegankelijk en betaalbaar voor particulieren. Als jong architect is het - denk ik - wel belangrijk om via verschillende kanalen je werk bekend te maken.


Bent u tevreden over het eindresultaat?

Ik ben zeer tevereden over het fotografisch gedeelte, in het tekstgedeelte komen echter niet alle aspecten van de woning voldoende aan bod.


    


Kan u in het kort uw project toelichten? Waaruit bestond het bouwprogramma? Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?


Een arbeiderswoning - 37m² grond, 97m² woonoppervlak, geen voordeur, geen trap, kortom bijna niets - werd omgebouwd tot een ideale starterswoning, maar met een duidelijke visie om het volledig te kunnen inrichten als kantoor.
Het combineren van functies en het optimaal gebruik van de oppervlakte van de natte ruimtes gaf een grote vrijheid tot indelen van het resterende gedeelte.
Een ingebouwde kast op de gelijkvloerse verdieping herbergt zowel voorraad, archief, tafelservies en bestek als EGW-tellers. Hoewel de oppervlakte van elke ruimte beperkt is, werd gestreeft naar een open gevoel en het binnenbrengen van zoveel mogelijk natuurlijk licht. Alle ruimtes lopen over in elkaar. Op het gelijkvloers werd de kleine koer terug opengemaakt, de traphal werd opengegooid en mee geïntegreerd in de huidige leefruimte en in het hellend dak werden verschillende dakvensters voorzien. De open zolder zorgt voor de nodige opbergmogelijkheden en vergroot daardoor de ruimte.
De voorgevel respecteert het ritme van de 19de eeuwse straat en is eigentijds opgevat met een verdiepinghoge plint en een uit de rij springende speelse aluminium cassettegevel.




In hoeverre is volgens u een (beperkt) budget bepalend voor een ontwerp. Legt een laag budget u veel beperkingen op of is het juist een aspect dat de creativieit aanscherpt doordat u op zoek moet naar minder voor de hand liggende oplossingen?

Een budget is altijd bepalend voor een ontwerp, maar dit mag niet als iets negatiefs gezien worden. Indien vooraf duidelijke lijnen worden vastgelegd, kan voor elke vraag een antwoord gevonden worden, perfect binnen het budget. De communicatie tussen alle bouwpartners (bouwheer, architect, aannemer) is hierin ontzettend belangrijk, want een 'budgettaire' oplossing is soms maar een aanpassing van een heel klein detail binnen het geheel.




Bungalowwoning in Drongen door Thierry Halsberghe (CH-Architecten)





Waarom hebt u aan dit initiatief deelgenomen?

Het boek toont op een uitgebreide manier hoe met een beperkt budget toch architectuur kan worden gemaakt.


Bent u tevreden over het eindresultaat?

Ja


Kan u in het kort uw project toelichten? Waaruit bestond het bouwprogramma? Wat zijn de belangrijkste troeven van de woning?

De bestaande bungalowwoning was opgebouwd uit kamers die onderling geen relatie hadden. De bouwheer wenste de volledige woning te verbouwen zodat deze zou voldoen aan de huidige comforteisen. Relatie tussen alle leefruimtes en een directe relatie met de tuin diende te worden gerealiseerd.
 
De woning werd aan de voorzijde uitgebreid met een overdekte zone waar de nieuwe toegang van de woning is gesitueerd. Binnen de structuur van de bestaande woning werden alle functies gereorganiseerd en werd gestreefd naar een onderlinge interactie tussen de leefruimten. Openheid en flexibiliteit werden gerealiseerd. De achtergevel werd volledig opengewerkt in functie van een maximale relatie met de tuin. De bestaande buitengevels werden verhoogd zodat het volume wordt versterkt en het hellend dak minder aanwezig is in het totaalbeeld van de woning.


    


De circulatieruimte gaat over in het leefgedeelte. Deze circulatiezone wordt geaccentueerd door het volume waarin diverse functies zitten uit te werken met donkere fineerplaten. Hierdoor is dit donker volume sterk aanwezig in de ruimte.
Zowel de architectuur als de interieurinrichting werden volledig uitgewerkt.
 

In hoeverre is volgens u een (beperkt) budget bepalend voor een ontwerp. Legt een laag budget u veel beperkingen op of is het juist een aspect dat de creativieit aanscherpt doordat u op zoek moet naar minder voor de hand liggende oplossingen?

Het budget is bepalend voor de te bouwen oppervlakte of het volume van het project en bepaald zeker de richting waarin kan/moet gedacht worden naar materialisatie toe. Dit hoeft echter geenszins een beperking te zijn, maar vraagt bij een beperkter budget wel de openheid en creativiteit om naar alternatieve materialen op zoek te gaan. Ook met een beperkt budget kan een uniek project worden gerealiseerd.




Wedstrijd

Aan degenen die onderstaande wedstrijdvraag goed beantwoorden geeft Architectura i.s.m. 2voor5 drie exemplaren van het Belgische Budget Bouwboek weg:


Waar is uitgeverij 2voor5 gevestigd?


Mail jullie antwoorden voor 11 maart naar info@architectura.be en wie weet staat het BBB binnekort in uw boekenkast te schitteren!
Deel dit artikel:
Onze partners