In de buurt van de Gentse visserij kochten Brent en Nele samen met hun drie tieners een meestergastwoning in een uniforme en beschermde huizenrij. Hoge plafonds en relatief grote ruimtes kenmerkten de woning die standhoudt tussen een arbeidswoning en een herenhuis. Atelier Vens Vanbelle slaagde erin om een plek te creëren die in contact staat met de buitenwereld, en toch een cocon van rust biedt voor de bewoners. Sociaal en individueel lijken ze in elkaar over te vloeien. Toch blijven ze beiden overeind staan.
De bewoners konden zich meteen vinden in het decor van het Koningin Astridpark, dat grenst aan de achterzijde van hun perceel. Atelier Vens Vanbelle trok het achterliggende park naar binnen en zorgde via een enorme vide voor een zee van licht.
Daarnaast vond het koppel het belangrijk om vanuit de keuken contact te hebben met het straatleven en de buren. Om de privacy niet te verliezen door openheid te creëren, besloot het architectenbureau om de gelijkvloerse verdieping om te vormen tot een bel-etage.
INTERN CONTACT
Door deze woning om te vormen tot een bel-etage en de keuken te verhuizen naar de straatzijde ontstaat er een interactie met de straat en de buren. Aan de achterkant van de woning vind je rust en privacy. Het is een baken van groen en lucht in een dense stedelijke omgeving. Om het achtergelegen Koningin Astridplein deel te laten uitmaken van de woonbeleving creëerde Atelier Vens Vanbelle een onbelemmerd uitzicht via de ontdubbelde zuidelijke achtergevel. Om risico op oververhitting door directe zonlichtinval te voorkomen opteerde de architect voor de dubbele constructie. Daarnaast werd er ook een luifel geïnstalleerd zodat er een overdekte toegangszijde aan de achterzijde is en een greenhouse. Deze tussenruimte zorgt meteen ook voor een groter gevoel van intimiteit en privacy ten opzichte van de buitenwereld.
De rode draad doorheen het nieuwe woonconcept is intern contact, iets wat gerealiseerd kon worden door de beschikbare ruimte. De verouderde aanbouw maakte plaats voor een nieuwbouw met plat dak en de allures van een serre: voorzien van licht, transparantie en groen. Doordat het interieur van de woning overvloeit naar de tuin en het achtergelegen park, vormt zich een atypische stadswoning bestaande uit een luchtig en open geheel. De trappenhal van het gebouw werd opengemaakt tot in het dak. Dankzij de Velux-ramen valt het zonlicht binnen tot op de gelijkvloerse verdieping. De vide speelt een hoofdrol, maar ook de binnenramen zorgen voor een open concept zodat er overal voldoende licht en lucht is. Via deze binnenramen die uitkomen in de vide krijgen alle ruimtes extra daglicht en rechtstreeks zonlicht. Vanuit de aanpalende ruimtes kijk je rechtstreeks in de vide vol met planten, wat zorgt voor een ruim en verrassend geheel.
Eerherstel
De aannemer voerde de verbouwing uit met respect voor het bestaande gebouw, en verbeterde de kwaliteiten van de meestergastwoning. De beschermde gevel werd in ere hersteld en de solide basis verbeterd in functie van het totaalproject. Deze basis kan en zal meerdere generaties meegaan, waardoor er met een beperkt aantal middelen een maximaal resultaat kan worden geboekt.