LAVA Architecten ontwerpt efficiënte én aangename brandweerkazerne voor Vilvoorde

LAVA Architecten is zopas aangesteld voor het ontwerp van de nieuwe brandweerkazerne in Vilvoorde, samen met AB Associates (stabiliteit), AE+ (technieken) en Daidalos-Peutz (akoestiek). De kazerne wordt een ruimte-efficiënte nieuwbouw die snelle interventies garandeert en tegelijk een aangename verblijfplek vormt voor het brandweerkorps.

De nieuwe brandweerkazerne situeert zich tussen een (industrie)terrein en een woonwijk. Om de naastliggende woonwijk de nodige rust en privacy te bieden wordt de groenbuffer tussen de woonwijk en de brandweerkazerne versterkt en verdenst. Dit beperkt echter wel de bebouwbare oppervlakte en dwingt tot een ruimte-efficiënt ontwerp.

Er wordt vorm gegeven aan het grote en dense programma van de brandweerkazerne aan de hand van drie ontwerptroeven: een heldere ontsluiting, een functionele stapeling en een verbindende binnenstraat.

 

Heldere ontsluiting

De grote parkeergarage waar een 25-tal brandweer- en ziekenwagens wachten op interventie wordt evenwijdig met de Medialaan georganiseerd. De gelamelleerde houten spanten van de garage overkragen naar de Medialaan, waar de brandweerwagens zich kunnen opstellen alvorens samen op interventie te vertrekken. De garage geeft ritme en karakter aan de nieuwe kazerne en vormt het nieuwe gezicht aan de Koning Boudewijnlaan.


Functionele stapeling

Het kazernegebouw staat loodrecht op de garage en wordt opgebouwd volgens een rationele en logische stapeling, als vrije plateaus op het grid van de ondergrondse parking. Deze rationele structuur wordt ingevuld met lichte wanden, wat de ruimte-indeling in het kazernegebouw flexibel en aanpasbaar aan de toekomstige noden en technieken maakt.


Verbindende binnenstraat

Een dubbelhoge, verbindende binnenstraat vormt de ruimtelijke en functionele link tussen de verschillende programma onderdelen van de kazerne: ontvangst & interventie, werkplaatsen & opslag, verblijfs- & rustruimten, administratie & ontspanningsplekken. De binnenstraat vormt één centrale as met de grote parkeergarage, waardoor een snelle en functionele flow gegarandeerd wordt.


Oefenkoer

De garage en kazerne ‘omarmen’ de oefenkoer: een centraal plein als motor en uitloopruimte voor het hele korps. De grote hoeveelheid verharding van deze koer wordt ingezet voor waterrecuperatie; ook voor het water dat wordt verbruikt bij de blusoefeningen. Extra filters (o.a. van blusschuim en olieresten) laten toe het water te zuiveren en hergebruiken.

Bron: LAVA Architecten
Deel dit artikel:
Onze partners