Élan architecten schakelde in 2021 voor het 3D-tekenen van zijn ontwerpen over op Archicad. Vandaag zijn we zo’n anderhalf jaar later, maar zo lang duurde het niet voor het bureau ondervond wat de voordelen van die BIM-software zijn ten opzichte van de tekensoftware die het eerder gebruikte. Dat heeft het bureau naar eigen zeggen in grote mate te danken aan alle ondersteuning die het bij de overschakeling kreeg van KUBUS, exclusief verdeler van Archicad in Vlaanderen en Nederland. “Na de basiscursus van vier dagen kan je eigenlijk al een volledig project modelleren. Toch verzorgt KUBUS daarna desgewenst nog maatwerk en konden we op elk moment van de dag via chat of telefoon gebruikmaken van de helpdesk. Het gebruik van Archicad werd dan ook relatief snel rendabel”, vertelt Lawrence Bessemans van Élan architecten.
“Élan architecten is opgericht in 2018 en is dus een relatief jong bureau”, begint Bessemans te vertellen. “Vandaag zijn we met drie, maar na het bouwverlof komt een vierde kracht ons versterken. Wij ontwerpen met ons bureau vooral particuliere woningen, maar ook grote particuliere projecten en de laatste jaren ook steeds meer utiliteitsgebouwen. Daarbij verzorgen wij de volledige begeleiding: van voorontwerp tot oplevering.”
“Bij de opstart vier jaar geleden hebben we verschillende ontwerpsoftwarepakketten bekeken. Een ex-studiegenoot die inmiddels aan de slag was bij KUBUS heeft ons toen ook uitgenodigd voor een ontbijtsessie waarin Archicad werd voorgesteld. Zowel mijn collega’s Jeroen en Evelien als ikzelf waren meteen enthousiast. Alleen hadden we toen nog niet het grote budget en Archicad betekende toch een serieuze investering, zeker omdat we wel al de nodige licenties hadden voor andere ontwerpsoftware waar we als student mee gewerkt hadden. Daarom besloten we toen ook om met die vertrouwde software verder te gaan.”
Een keuze die Bessemans en zijn collega’s zich relatief snel beklaagden. “In 2019 zijn we overgeschakeld naar de 3D-versie van de software die we gebruikten. We zijn toen tegen heel wat beperkingen gelopen in dat programma. Het was traag, crashgevoelig, aanpassingen verliepen niet vlot omdat bepaalde connecties dan ineens weg waren en zeker de renovatieprojecten bleken er moeilijk rendabel mee te realiseren. De renovatietool was immers bijzonder complex in gebruik. De voordelen van ontwerpen in 3D wogen eigenlijk niet op tegen de nadelen.”
Die frustratie leidt uiteindelijk toch naar de modelleersoftware van KUBUS. Bessemans: “In 2021 zijn we overgestapt op Archicad om efficiënter te kunnen werken in 3D. We zouden voortaan voor alle nieuwe projecten Archicad gebruiken en de lopende projecten afwerken in onze oude 3D-software.”
Aanzienlijke tijdswinst
“We hebben ons bij die overstap intensief laten begeleiden door KUBUS, dat Archicad in Vlaanderen verdeelt. We hebben eerst met z’n drieën de vierdaagse basiscursus gevolgd. Daarin wordt heel duidelijk uitgelegd hoe het programma in elkaar steekt en waar alles te vinden is. Na het volgen van de basiscursus konden wij alle drie al een volledig project modelleren en op papier zetten. Daarna hebben we regelmatig een beroep gedaan op de Archicad-helpdesk van KUBUS. Die konden we op elk moment van de dag via chat of telefoon bereiken. Dat bleek toch nog wel nodig voor bepaalde specifieke zaken. Ten slotte hebben we ook gebruikgemaakt van het maatwerk dat KUBUS aanbiedt rond Archicad; één dag kwam er iemand van KUBUS langs om onze specifieke template in te stellen. Achteraf bekeken hadden we misschien vaker gebruik moeten maken van die dienst, zodat we sneller helemaal ‘Archicad-proof’ waren.”
“Het gebruik van Archicad begon snel te renderen. Na 24 uur opleiding per persoon en in totaal zo’n twee dagen implementatie, merkten we al een aanzienlijke tijdswinst in vergelijking met ontwerpen in onze oude software. Om twee voorbeelden te geven: waar we in onze oude software gemiddeld 20 tot 25 uur deden over de opmetingsfase, is dat met Achicad nog slechts 15 tot 20 uur. De tijd nodig voor de ontwerpaanpassingen in de omgevingsvergunningsfase konden we dan weer met ongeveer de helft inkorten, van respectievelijk 30 tot 35 uur naar 15 tot 20 uur. Een vergelijking tussen Archicad en de oude software voor de voorontwerpfase is wat complexer, maar ook in die fase levert Archicad zonder enige twijfel tijdswinst op.”
Link met Twinmotion en BIMx
Gevraagd naar andere voordelen van Archicad, somt Bessemans enkele zaken op. “De renovatietool van Archicad is interessanter en gebruiksvriendelijker dan wat wij gewoon waren. Je kan er heel eenvoudig en overzichtelijk duidelijk mee maken aan de aannemer wat afgebroken moet worden, dat kleurt dan allemaal rood. Daarnaast kan je het ontwerp na afbraak ook heel gemakkelijk tevoorschijn toveren.”
“We maken ook vaak gebruiken van de link met Twinmotion om bewegende renders te genereren om aan klanten te tonen. Het kost heel weinig moeite om het BIM-model naar Twinmotion te exporteren. Vervolgens kan je op slechts een paar minuten wat effecten en materialen instellen. Het resultaat is zeker niet vergelijkbaar met de fotorealistische simulaties die gebruikt worden in projectontwikkeling om projecten te verkopen, maar de visualisaties zijn meer dan degelijk en dus heel handig om de klant een concreet idee te geven van het ontwerp en zijn sfeer.”
“Ook met BIMx maak je 3D-visualisaties, maar dat zijn wij pas recent gaan gebruiken. Heel handig is dat je via die app op je tablet alle 3D-modellen en plannen altijd bij de hand hebt op de werf. Aanpassingen die je op je computer maakt aan een van de 3D-modellen of plannen, kunnen via BIMx heel eenvoudig worden binnengehaald waardoor je ook altijd de laatste versie van de 3D-modellen of plannen bij de hand hebt. Ik vind BIMx persoonlijk heel handig om bijvoorbeeld bepaalde aansluitingen te laten zien aan een aannemer.”
“Wat ik voorts nog heel fijn vind aan Archicad is dat je snel de nodige lijstjes kan genereren, berekeningen incluis, die je nodig hebt voor het statistisch formulier bij de bouwaanvraag in te dienen. Ook het volume berekenen van een woning kan haast automatisch en de Meetstaat Manager is dan weer een handig hulpmiddel in de context van een aanbestedingsdossier. Op een paar minuten kan je daarmee een overzicht genereren van alle materialen en hun hoeveelheden in het project, zoals bijvoorbeeld gevelstenen of spouwisolatie.”
Bessemans geeft ook nog mee dat zijn bureau in de nabije toekomst een VR-bril gaat aanschaffen om de 3D-visualisaties van de Archicad-modellen nog beter aan de klanten te kunnen tonen. Met een echte VR-bril kan dat met Twinmotion, met een kartonnen VR-bril en een smartphone via BIMx.
“Investering dubbel en dik waard”
“Samengevat,” besluit Bessemans, “de grootste meerwaarde van Archicad vinden wij het feit dat we echt alles uit het ermee gegenereerde 3D-model kunnen halen. En, wat ik nog niet aanhaalde, dat alle plannen met elkaar gelinkt zijn. Een simpel voorbeeld van dat laatste: als je een raam opschuift, worden automatisch ook alle gerelateerde plannen, zoals het gevelplan bijvoorbeeld, aangepast. In onze oude software moest je dat allemaal apart gaan aanpassen. En dat vergat je wel eens. Archicad was de investering dubbel en dik waard. Ermee werken werd snel rendabel. Voornamelijk door de snelle leercurve, maar dus ook door alle voordelen die ik net heb opgesomd. We hebben nu zelfs spijt dat we al niet bij de oprichting van Élan architecten voor Archicad hebben gekozen.”
Het volledige verhaal van Élan architecten in de webinarreeks ‘Architects in Crtl’ van KUBUS beluisteren? Dat kan via deze link. Na het invullen van het formulier ontvang een je een link naar de recording in je mail. Voor meer informatie over de toepassing van Archicad in jouw organisatie kan je een persoonlijke online demo aanvragen via deze link.