LCC-Plafonds ontwerpt zelfdragende XL 300-plafondpanelen op maat voor UZ Leuven

Ontwikkeling troef bij het Universitair Ziekenhuis Leuven. Uitbreidingsprojecten schieten er als paddenstoelen uit de grond. Zo ook nieuwbouwfase 4A, de thuishaven van de kritische diensten zoals spoedgevallen en intensieve zorgen. THV AR-TE  dJGA  STABO dokterde de plannen uit en volgde de volledige uitvoering van de werken op. LCC-Plafonds  werd bij uitvoering gekozen als leverancier van plafondpanelen. Speciaal voor dit project ontwikkelde het bedrijf uit Wilrijk de XL 300-panelen met Omega Hook W-randprofiel. Genisol uit Gent installeerde de panelen.

Circulatiemogelijkheden zijn cruciaal in ziekenhuizen, vaak bedraagt de breedte van een gang in een hospitaal daarom drie meter. Zo ook in nieuwbouwfase 4a in UZ Leuven waarvoor LCC-Plafonds de vraag kreeg om een zelfdragende plafondoverspanning tot drie meter te leveren, voor een oppervlakte van 6.000 m2. “Naar montage toe is het moeilijk om verschillende ophangpunten te plaatsen omdat ziekenhuisplafonds een karrenvracht aan technieken herbergen,” vertelt Peter Legrand, key account manager bij LCC-Plafonds. “Daarom is door de ontwerper gekozen voor een bepaald systeem  waar wij met onze zelfdragende XL 300-panelen op Omega Hook W-randprofielen met schaduwvoeg perfect aan voldoen.” Volgens architect Filip Deschryver van AR-TE was ook de bouwheer  in de ontwerpfase meteen overtuigd van dergelijke oplossing. “De panelen staan garant voor een vlotte toegang tot het plafond, wat een belangrijk aspect is met het oog op onderhoud in de toekomst. Voorts kan je technieken quasi naadloos integreren in dergelijke plafonds.”

 

Unieke brandstabiliteit

In geval van calamiteit zorgt de brandstabiliteit ervoor dat de panelen minimaal een half uur blijven hangen zodat vluchtwegen vrij blijven. Diezelfde brandstabiliteit maakt van het W-randprofiel van LCC-Plafonds een uniek zelfdragend systeem. “Andere W-profielen op de markt kunnen niet prat gaan op dergelijke brandstabiliteit. De ontwikkeling nam twee maanden in beslag en twee weken later hadden we een certificaat van het Instituut voor Brandveiligheid (ISIB) op zak. De productie zelf is ook een waar huzarenstukje te noemen. Het W-profiel telt heel veel hoeken en kanten. Tijdens het rolvormen wordt de metalen band meermaals geplooid. Het profiel moet mooi recht blijven en de lak beschadigen is uit den boze,” stelt Legrand.

 

Pionier

Tussen de aanbesteding en de toewijzing ontwikkelde LCC-Plafonds dit unieke W-randprofiel om te kunnen voldoen aan de vraag van UZ Leuven. “Daar komt nog eens bij dat de markt destijds zelfdragende panelen tot 2,40 meter aanbood. Wij voegden daar nog eens 60 cm bij. Momenteel vind je dit product terug in heel wat lastenboeken van ziekenhuizen in aanbestedingsfase. Meestal gaat het dan over de geperforeerde uitvoering,” legt Legrand uit.  Na de ontwikkeling voerde LCC-Plafonds ook nog een proefopstelling uit waarin de integratie van verlichting en verluchting op punt werd gezet.

 

Maatproductie

De maatvoering qua lengte van de XL 300-panelen gebeurt afhankelijk van het project of de werf. “Bij maatvoering moet je uiteraard rekening houden met de randvoorwaarden die het materiaal stelt, maar die zijn bij de XL-panelen zeer  beperkt. Dat resulteert in mooie en strak ogende ontwerpen,” vindt Deschryver. Voor dit project leverde LCC-Plafonds verschillende maten aan standaardprijs en dat op een volgens Legrand zeer korte levertermijn. “De bestelling bevatte panelen met verschillende lengtes tot 2,95 meter. En dat is onze sterkte: we zijn een Belgische fabrikant die door zijn nabijheid steevast flexibele oplossingen kan aanbieden.” Filip Deschryver van AR-TE kan dit alleen maar beamen. “LCC-Plafonds is een firma die, vanaf het ogenblik dat ze betrokken wordt bij een project, zich totaal inzet om tot een kwaliteitsvolle uitvoering te komen volgens de wensen van ontwerper en bouwheer.”

 

Klant is koning

Een twaalfkoppige ploeg van de technische dienst van het UZ Leuven mocht op uitnodiging van LCC-Plafonds in Wilrijk een workshop volgen waarin alle aspecten van de XL 300-panelen aan bod kwamen. “De technische dienst kreeg uitleg over zowel de montage en demontage als over renovaties die ze in de toekomst nu zelf kunnen uitvoeren. Voorts mogen klanten met vragen altijd aankloppen en zullen wij met onze kennis van zaken samen op zoek gaan naar een passend antwoord. We hebben hier immers alle expertise van concept tot productie onder één dak,” aldus Legrand.

 

Akoestische topper

LCC-Plafonds plafonds worden gelakt in een kleur naar keuze waardoor herschilderen nooit dient te gebeuren. Voorts vereisen de panelen geen uitzonderlijk onderhoud met specifieke middelen. Naargelang de toepassing kan de klant opteren voor akoestische vliezen of isolatiematten in de panelen, die alfawaardes van 0,8 tot 0,95 laten optekenen. “De markt overschat vaak de investeringskost van metaal,” vindt Legrand. “Onze panelen gaan lang mee, inzake duurzaamheid staan we aan de top.” Ook Deschryver ondertekent deze stelling. “Metalen plafondpanelen zijn altijd wat duurder dan tegelplafonds, maar bieden een meerwaarde door een blijvende vlotte toegankelijkheid boven het vals plafond en hun langere levensduur.”

Deel dit artikel:
Onze partners