Ledverlichting van Schréder transformeert historisch Doornik

Doornik, één van de oudste Gallo-Romeinse steden in België, is rijk aan historie met haar Onze-Lieve-Vrouwekathedraal op de UNESCO-werelderfgoedlijst, het Belfort en de 13e-eeuwse Pont des Trous. Echter, zoals veel steden, kampt Doornik met leegloop door typische stadsproblemen zoals slechte mobiliteit, lage aantrekkelijkheid en onveiligheidsgevoelens in het donker. Om deze uitdagingen aan te pakken, besloot het stadsbestuur, samen met Schréder, het historische centrum nieuw leven in te blazen met moderne verlichtingsoplossingen.

Het stadsbestuur besloot om het historische centrum nieuw leven in te blazen met de aanleg van een multimodaal platform. De doelen waren duidelijk:

  • De stad verfraaien om ze aangenamer te maken om in te wonen en te bezoeken.
  • De commerciële activiteiten in het centrum verbeteren en verder ontwikkelen.
  • Alle vormen van zachte mobiliteit – zoals wandelen, fietsen en openbaar vervoer – ontwikkelen en aanmoedigen, en tegelijkertijd zorgen dat het plein en de straat veilig zijn.

Het belang van openbare verlichting

Een cruciaal onderdeel van deze transformatie was de openbare verlichting. Het doel was om een gezellige sfeer te creëren en de omgeving aantrekkelijk te maken, terwijl de veiligheid werd gegarandeerd en lichtvervuiling beperkt bleef. Hiervoor werd Schréder BE ingeschakeld in samenwerking met Studio Paola Vigano.

Multifunctionele SHUFFLE-Kolom

Met de multifunctionele SHUFFLE-kolom bood Schréder niet alleen een verlichtingsoplossing, maar ook extra functies zoals:

  • Een laadpunt voor elektrische fietsen
  • Een luidspreker
  • Een 230V-stopcontact
  • Een camera
  • Slim parkeren

Dankzij deze integratie geniet de stad nu van een discrete oplossing die minimale ruimte inneemt.

Gecontroleerde lichtbubbels

De SHUFFLEs met hun 180°-kop in de Rue Royale verspreiden lichtbubbels die een gezellige sfeer creëren in de winkelstraat. Het elegante ontwerp van de multifunctionele lichtkolom geeft de stad dag en nacht een stijlvolle touch. Schréder ReFlexo™-reflectoren zorgen voor een perfecte lichtverdeling, waardoor de hoofdstraat een heel nieuw uitzicht krijgt.

Extra verlichting en veiligheid

Voor extra verlichting van de trottoirs en versterking van het veiligheidsgevoel werden TECEO-armaturen geïnstalleerd op de gevels van gebouwen. Deze armaturen beperken de lichtstroom naar achteren, waardoor lichtvervuiling en lichthinder tot een minimum worden beperkt.

Verlichting in het Crombezplein Park

Het park van het Crombezplein wordt verlicht met SHUFFLE-armaturen, die de omgeving in een uitnodigend licht hullen. De lichtbubbels creëren een gezellige sfeer waarin iedereen zich kan ontspannen en van de groene ruimte kan genieten.

Flexibele verlichting met Schréder EXEDRA

De stad vroeg om flexibele verlichting die zich aanpast aan haar behoeften. Daarom wordt alle verlichting beheerd door het Schréder EXEDRA-beheerplatform. Op basis van een vooraf ingestelde kalender werden verschillende verlichtingsprofielen geprogrammeerd, afgestemd op evenementen en seizoenen.

Slim parkeren en veiligheid

De in de SHUFFLEs ingebouwde camera's laten de stad toe om het plein en de straat voortdurend te monitoren en de veiligheid te garanderen. Ze zijn ook gekoppeld aan een app voor slim parkeren, waarmee automobilisten in real-time kunnen zien waar vrije parkeerplaatsen zijn.

Innovatieve stadsontwikkeling

Een van de voordelen van de SHUFFLE-kolom is de modulariteit. Naast verlichting en camera’s kunnen functies zoals luidsprekers, laadpunten voor elektrische fietsen, 230V-stopcontacten en toekomstige innovaties worden geïntegreerd.

Schréder: lokale partner met innovatieve oplossingen

Als een internationaal bedrijf met een sterke lokale verankering, bood Schréder BE innovatieve oplossingen voor Doornik. Door fotometrische studies uit te voeren, werd verlichting aangepast aan elke configuratie, wat leidde tot een uitnodigende, veilige en duurzame openbare ruimte.

De stadsvernieuwing van Doornik toont aan dat de stad zich inzet om haar inwoners en bezoekers te verwelkomen in een gezellige, duurzame en innovatieve omgeving.

Bron: Schréder
Deel dit artikel:
Onze partners