Leegstaand kantoorgebouw krijgt nieuwe toekomst als duurzame studentenhuisvesting (ENOF architectuur)

In Antwerpen Zuid krijgt een beeldbepalend kantoorgebouw uit de jaren ’90 een nieuwe bestemming als moderne studentenhuisvesting. Gelegen naast de KDG Hogeschool - Campus Zuid, speelt het project slim in op de behoeften van de buurt en de studentenpopulatie. Met een semipublieke plint voor functies zoals een koffiebar en werkruimtes, zoekt het ontwerp aansluiting bij de stedelijke dynamiek en de naburige arbeiderswoningen. Tegelijk worden thema's als privacy, zachte circulatiestromen en ruimtelijke integratie zorgvuldig uitgewerkt. Het project, ontworpen door ENOF architectuur, zet in op een architectuur die zowel functioneel als betekenisvol is, met een knipoog naar de historische identiteit van de site.

Terwijl universiteiten en hogescholen jaar na jaar groeien, blijft het aanbod aan kwalitatief studentenvastgoed achterophinken. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag heeft ons land tegen 2030 maar liefst 95.000 extra studentenkamers nodig. In Antwerpen alleen al wordt het tekort op 4.000 geraamd, wat neerkomt op 30 procent van de huidige capaciteit. Om een antwoord te bieden aan de nood in ​ één van de snelst groeiende studentensteden van het land bouwt projectontwikkelaar Antonissen Development Group het vroegere kantoorgebouw Gateway House om tot project ‘Anversa’ met 223 studentenkamers en 30 studio’s voor young professionals.

Binnentuin en groendaken

Locatie speelt een sleutelrol bij de keuze van een studentenkamer. Het nieuwe studentencomplex ligt vlak naast campus Zuid van KdG en op een boogscheut van Thomas More, AP Hogeschool, de grote universiteiten van de stad en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Het openbaar vervoer stopt vlakbij en met de wagen ben je in een wip op de Antwerpse Ring. Om de parkeerdruk in de buurt aan te pakken, komt onder het gebouw parkeerplaats voor 130 wagens. Fietsen worden gestald in een XL-fietsenstalling met plaats voor 300 tweewielers en laadpunten voor e-bikes.

“Antwerpen kampt met een ongezien tekort aan betaalbaar en kwalitatief studentenvastgoed. Het is voor ons dan ook logisch dat wij daar als ontwikkelaar met Antwerpse roots een antwoord willen op bieden”,  aldus Sven Potvin, CEO van Antonissen Development Group. Antonissen koos hier opnieuw voor reconversie, waarbij leegstaande en verouderde gebouwen een nieuwe en zo groen mogelijke toekomst worden geven. Een stuk van de voormalige kantoorruimte wordt immers onthard en omgevormd tot een binnentuin. Er worden groendaken aangelegd en alle kamers zullen fossielvrij verwarmd en gekoeld worden.

Graffitikunst

Wie vandaag trouwens aan de Brusselstraat in Antwerpen Zuid passeert, kan de locatie van het nieuwe studentenhuis niet missen. Kunstenaar Chase – beter bekend als ‘The Art of Chase’ – heeft er een graffitikunstwerk van maar liefst 90 vierkante meter op de gevel van het te herbestemmen kantoorgebouw aangebracht. De in Antwerpen geboren artiest verhuisde in de jaren 90 naar Los Angeles en veroverde van daar uit de wereld met zijn graffitikunst.

Het doek zal - in samenwerking met Redopapers - herwerkt worden in notitieboeken voor de studenten om zo een circulair en duurzaam verhaal te geven aan het kunstwerk. De elementen vanuit het kunstwerk worden opnieuw geïntegreerd in het gebouw - via bepaalde schilder- en stickertechnieken - om een creatieve sfeer te bieden aan de studenten. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de studenten er vanaf academiejaar 2026 hun intrek nemen.

Bron: Bereal
Deel dit artikel:
Onze partners