Leer alles over beveiligingsoplossingen met Pascal Van Doren, manager van de ASSA ABLOY Academy

De professionele carrière van Pascal Van Doren begon 27 jaar geleden als commercieel vertegenwoordiger bij Dupéray, dat intussen is overgenomen door de ASSA ABLOY Group. Pascal Van Doren was met andere woorden betrokken bij alle evoluties die de groei van de groep in de Benelux hebben gestimuleerd en was getuige van een reeks technische ontwikkelingen die de commerciële positie van de onderneming hebben gedefinieerd. “Ik ben bij wijze van spreken de ouderdomsdeken van het team in de Benelux”, glimlacht hij. “Ik heb de ontwikkeling en diversificatie van onze activiteiten op de voet kunnen volgen, van conventionele hang- en sluitwerkproducten tot de lancering van de nieuwste veiligheids- en geautomatiseerde toegangscontrolesystemen.”

De verkoop: een ideale springplank voor opleidingen Pascal Van Doren vervult nog maar pas een nieuwe functie. Hij fungeert sinds kort als Academy Manager voor ASSA ABLOY in België en is in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de interne en externe opleidingen. Daarnaast staat hij ook in voor de vertaling van de productdocumentatie en doet hij, indien nodig, dienst als helpdesk. In elk van deze drie contexten vormt zijn 22-jarige ervaring in de verkoop een waardevolle troef. Naast een grondige productkennis vertaalt deze lange ervaring zich in een benadering van nieuwe taken die gebaseerd is op de verwachtingen van klanten, voorschrijvers en de markt. “Als Academy Manager is het eveneens mijn verantwoordelijkheid om alle nieuwkomers binnen ons bedrijf te laten kennismaken met ons volledige productassortiment. Ook in dit opzicht hebben mijn voormalige commerciële functies me overtuigd van het belang om pragmatisch, duidelijk en to the point te zijn.”

Pascal Van Doren stelt vooral de diversiteit van zijn opleidingsactiviteiten op prijs. “Ik richt me tot een zeer breed publiek en bied niet alleen zes standaardopleidingen aan, maar ook sessies op maat. Tegelijk school ik mezelf voortdurend bij op het vlak van digitale toegangscontroleoplossingen, waarin software een steeds belangrijkere rol speelt. Anno 2022 zijn we ver weg van het elektrische slot van de jaren negentig! Ik verwerk deze nieuwigheden dan ook in de opleidingen die ik geef. Naargelang de situatie richt ik me tot kopers, installateurs (zoals elektriciens), verkopers, voorschrijvers (zoals studiebureaus en architecten) en onderhoudsspecialisten – zonder de diverse doelstellingen uit het oog te verliezen. Zo leidde ik onlangs in anderhalve maand tijd 74 werknemers van het Brusselse openbaar vervoer op, onderverdeeld in kleine groepen van acht personen. Ook de gespecialiseerde politieteams die particulieren moeten sensibiliseren om hun woning goed te beveiligen kwamen al over de vloer – een courante praktijk in Nederlandstalig België. De agenten die belast zijn met deze belangrijke taak moeten onze producten door en door kennen. Het zijn de markante details die het verschil maken.”

 

Een veelzijdige job

Afhankelijk van de situatie wordt ook een beroep gedaan op de taalkundige kwaliteiten van Pascal Van Doren. “Ik werk in vier talen: Frans en Nederlands natuurlijk, maar ook in het Duits voor onze Luxemburgse klanten en partners én zelfs in het Engels, al is dit laatste vrij uitzonderlijk. Als je mijn job uitoefent in de Benelux moet je een beetje een polyglot zijn!” Tegelijk is Pascal Van Doren, zoals hierboven vermeld, verantwoordelijk voor het vertalen van commerciële en technische documentatie naar het Frans, tot en met de gebruiksaanwijzingen voor de verschillende producten. “In onze branche is dit aspect zeer belangrijk”, benadrukt hij. “Er bestaat geen woordenboek voor hang- en sluitwerk, noch een specifieke opleiding. Vandaar dat je de materie perfect moet beheersen als je dergelijke documentatie opstelt. Automatische vertaalsoftware kan antwoorden genereren zoals ‘De Kerstman zal uw deur opendoen’ en is dus niet bruikbaar.”

 

Beter opleiden, beter informeren: een win-winsituatie

Pascal Van Doren legt eveneens de nadruk op de commerciële dimensie van zijn job. De Academy van ASSA ABLOY garandeert bedrijven die langskomen voor een opleiding een verhoogde productiviteit en meer succes. In de context van een markt die snel verandert en steeds gesofisticeerder wordt, is opgefriste kennis een cruciaal voordeel. Bovendien creëert ook de kwaliteit van de documentatie een ideale voedingsbodem voor succes, net zoals de opleidingsactiviteiten zelf. Vaak heeft het opleidingsprogramma zelfs een rechtstreekse invloed op de verkoop, legt hij uit: “In mijn rol als opleider kan ik deelnemers laten kennismaken met nieuwe oplossingen. Dit resulteert vaak in extra orders.”

“Het staat buiten kijf dat onze opleidingen erg in trek zijn”, stelt Pascal Van Doren, die erop wijst dat de opleiding een theoretisch en een praktisch luik omvat, waarbij de deelnemers de installatietechnieken kunnen uittesten op echte deuren. “Tussen het theoretische gedeelte in de ochtend en de praktijksessie in de namiddag wordt een lunch voorzien, die eveneens in de smaak valt. Ik heb alleszins alle redenen om dat aan te nemen, want er was één bedrijf dat zich inschreef voor alle sessies die we aanbieden! Ik ben er zeker van dat ze nu uitstekend op de hoogte zijn van onze producten. Al denk ik dat ze zeker ook genoten hebben van de gezellige sfeer, die uiteraard ook een wezenlijk deel van het programma vormt …”

“Mijn voormalige commerciële activiteiten blijven me van pas komen wanneer ik de opleidingen in goede banen leid. Terwijl ik een warm pleidooi houd voor onze producten en oplossingen kan ik meteen ook de competenties van de deelnemers bevorderen. Als Academy Manager ben ik dus nog altijd een soort verkoper. Alleen kan ik nu nog dieper ingaan op de essentie”, besluit Pascal Van Doren.

Deel dit artikel:
Onze partners