Leer alles over energietechniek en circulair bouwen aan UGent

Van oktober 2022 tot maart 2023 kan je aan de Universiteit Gent de nieuwe postacademische opleiding ‘Circulair bouwen – van materialen tot bouwproject’ volgen. Minder nieuw maar minstens even relevant is de opleiding 'Energietechniek in gebouwen', die je alles leert over de mogelijkheden en haalbaarheid van energiebesparende maatregelen in gebouwen en hun impact op de energieprestatie. 

Opleiding circulair bouwen

De nieuwe postacademische opleiding van de UGent wil al die stakeholders van een bouwproject meer inzicht bieden in het containerbegrip dat circulair bouwen is. Het schakelt daarvoor niet enkel academische, maar ook lesgevers uit het bedrijfsleven in.

De opleiding gaat in op alle aspecten van circulair bouwen: veranderingsgericht ontwerpen, materiaal(her)gebruik, duurzaam omgaan met energie en water, juridische aspecten, circulaire businessmodellen, methodes om de milieu-impact en circulaire kwaliteiten van een bouwproject te evalueren …

De opleiding biedt voor elk van die thema’s een grondige basis en geeft inzichten en concrete voorbeelden. Handvatten worden aangereikt om er zelf mee aan de slag te gaan binnen de bouwpraktijk. Na het volgen van de opleiding, die na het succesvol afleggen van een examen een getuigschrift oplevert, hebben de deelnemers een goed overzicht van de huidige stand van zaken omtrent circulair bouwen.

Alle info raadplegen of je inschrijven kan via deze link.

Opleiding 'Energietechniek in gebouwen'

Ook de opleiding Energietechniek in gebouwen wordt opnieuw aangeboden. In de afgelopen jaren werden op Europees, Federaal en Vlaams niveau meerdere initiatieven genomen om het energieverbruik in nieuwe gebouwen te beperken en om energiebesparende maatregelen in bestaande gebouwen te stimuleren. Niet verwonderlijk als men weet dat het gebouwgebruik in de huishoudelijke en de tertiaire sector 40% van het Europees energiegebruik voor zijn rekening neemt.

Het energiegebruik van gebouwen is gerelateerd aan tal van factoren en technieken: het ontwerp van de gebouwschil, de keuze van het HVAC-systeem, de inzet van efficiënte energieopwekking, het gebruik van hernieuwbare energie...

De kennis van deze technieken en maatregelen is momenteel versnipperd over de verschillende bouwprofessionals die betrokken zijn bij de realisatie van gebouwen. Deze opleiding wil de noodzakelijke kennis over energietechnieken in gebouwen samenbrengen en de deelnemers inzicht verschaffen in de verschillende deeldomeinen die een impact hebben op de energieprestatie van gebouwen.

Deze opleiding geeft de deelnemers een grondige basis om te oordelen over de mogelijkheden en haalbaarheid van energiebesparende maatregelen in gebouwen en hun impact op de energieprestatie van het gebouw.

Alle info raadplegen of je inschrijven kan via deze link

Bron: UGent
Deel dit artikel:
Onze partners