De Hermant Houpette-wijk in Houdeng-Goegnies is in vele opzichten uniek. Ze biedt haar bewoners een leefomgeving midden in de natuur, inclusief boomrijke wegen en privétuinen. En dat alles op slechts enkele meters van het Centrumkanaal. De nieuwe sociale woningen vervolledigen het weefsel van de bestaande wijk. Ze springen extra in het oog dankzij de uniforme Cedral leien, die ook de andere gebruikte materialen nadrukkelijk in de kijker zetten.
In juni 2022 werden de nieuwe sociale woningen in de Hermant Houpette-wijk met veel tamtam ingehuldigd. Open Architectes kreeg van Centr'Habitat de opdracht om de residentiële blokken te ontwerpen, in samenwerking met het Franse bureau LT2A.
"Het project omvat achttien woningen, verdeeld over vier blokken met twee bouwlagen", zegt Ruddy Picard, architect-vennoot bij Open Architects. "Elke woning heeft een eigen inkom, zonder eerst door een gemeenschappelijke gang te moeten. Zodra de bewoners hun huis verlaten, betreden zij de natuurlijke omgeving, zelfs als ze op de eerste verdieping wonen."
Allure van een ‘tuinwijk’
Gedurende het volledige ontwerpproces namen de architecten zich voor om het landschap maximaal te respecteren bij de integratie van de nieuwe volumes, die gelegen zijn in het hart van een natuurlijke omgeving met veel vegetatie, vlak naast het Centrumkanaal. Ze moesten ook versmelten met de historische gebouwen in de Rue des Cornouailles.
"We moesten ons aanpassen aan de volumetrie van de bestaande gebouwen, maar ook aan hun silexbetongevels. Het kwam er vooral op aan een innige band met deze hemelse plek langs het water te creëren. Het is een tuinwijk waarvan we de ziel moesten bewaren. Het is een populair gebied, op 50 meter van de Quai du Halage, waar je gemakkelijk kilometerslang kunt wandelen en van het prachtige landschap kunt genieten."
In totaal zijn er vier blokken gerealiseerd, waarvan er één tegen een bestaand blok is gebouwd. "Technisch gezien is het nooit eenvoudig om aan te sluiten op een bestaand volume: er moet extra aandacht besteed worden aan de waterdichting, de technische aanpak is anders ... We moesten de dakhellingen zo goed mogelijk volgen. Het zou gemakkelijker zijn geweest om vier nieuwe volumes te bouwen, maar we wilden de link tussen oud en nieuw leggen, met de volumes die eromheen zijn komen te staan", zegt Ruddy Picard.
Leien als dominante factor
De Cedral Alterna leien waren cruciaal om deze link tot stand te brengen, maar ook voor de integratie van de nieuwe volumes in het natuurlijke landschap. "We wilden hetzelfde materiaal gebruiken voor de gevel en het dak om monolithische blokken te creëren. Daarom hebben we gekozen voor Cedral leien in een betongrijze kleur. Om deze grijstint te laten primeren, zijn de blokken op granitosokkels geplaatst en niet op klassieke blauwe steen", zegt Ruddy Picard.
"De Cedral leien kwamen tegemoet aan verschillende eisen. Allereerst bracht de lichte kleur, met dat vleugje rood, een zekere warmte in het geheel. Bovendien zorgt het ritme van de langgerekte leien, die geplaatst zijn zonder haken, voor een eigentijdse beeldtaal en esthetiek. Dit materiaal bood ons ook de mogelijkheid om een homogene uitstraling te creëren door het te gebruiken als dak- én gevelbekleding. Bovendien is alles piekfijn afgewerkt, zowel de voegen en de hoeken als de integratie van de waterafvoeren. Het wooncomplex is geen vreemde eend in de bijt, want de leibekleding is de dominante factor", vervolgt Ruddy Picard.
Leien geven uitzonderlijke plek extra karakter
De Cedral leien konden Ruddy Picard ten zeerste bekoren. "We hadden dit geweldige materiaal al eens eerder toegepast. Zonder haken geeft het daken en gevels een herkenbaar cachet. In dit project worden de Cedral leien niet alleen in de verf gezet, maar vormen ze ook een ideaal decor voor de andere gebruikte materialen, met name hout en crepi. Missie geslaagd, want we krijgen er veel vragen over van collega’s. Het resultaat mag gezien worden", vindt Ruddy Picard.