Leo Van Broeck benoemt voordelen van Beleidsplan Ruimte Vlaanderen

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege legt momenteel de laatste hand aan het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Dat beleidsplan bevat een aantal voorstellen die ervoor moeten zorgen dat we in de toekomst efficiënter omspringen met ruimte door dichter bij elkaar te gaan wonen en dat er meer plaats komt voor groen. Leo Van Broeck, medeoprichter van BOGDAN & VAN BROECK en voorzitter van de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB), steunt het voorstel, zegt wat moet gebeuren en kadert de voordelen die het plan zal opleveren.

Draagvlak creëren

"Om alle maatregelen te realiseren is er een mentaliteitsverandering nodig, maar we hebben gewoonweg niet de luxe om het niet te doen," zegt Van Broeck. "Het is geen kwestie meer van smaak, maar van noodzaak. Ik vind het zeer positief dat minister Schauvliege de maatregelen wil nemen op basis van draagvlakcreatie, en niet door het opleggen van regels. Ze laat daarom de beslissingen nemen door lokale besturen. Als mensen iets tegen hun zin moeten doen, verknoeien ze het. Als ze daarentegen begrijpen wat er moet gebeuren en daar ook achter staan, dan gaan ze uit zichzelf veel meer bijdragen leveren dan wanneer iets veprlicht is."

 

Compacte landelijke gehuchten

Van Broeck vindt het ook belangrijk dat de Vlaming beseft dat ze eigenlijk geen opofferingen moeten maken, maar net leuke dingen terugkrijgen. "Het principe van 'op de buiten wonen' bestaat niet meer. 'De buiten' is een verkaveling geworden. Dorpen moeten compacte ministadjes worden, met een muur errond waarachter meteen de natuur begint. Het grootste bestaande misverstand hieromtrent is dat landelijk wonen verkavelen is. Landelijk wonen is vlakbij de natuur wonen, bij velden en weides en bossen. Daarom moeten we evolueren naar kleine, compacte landelijke gehuchten in de natuur. Op dit moment beschikt Vlaanderen op veel plaatsen noch over steden, noch over platteland, en dat kost veel geld," zegt Van Broeck.

 

Van afgelegen villa naar goedgelegen rijhuis

Het is wel belangrijk om tijdens het proces de stad ook aantrekkelijker te maken. Er moet ook keuze blijven tussen wonen in kleine en middelgrote steden of in metropolen. Hierbij is het noodzakelijk dat villa’s verdwijnen. Op dit moment staan er al veel villa's leeg die niet verkocht geraken. "Oplossingen hiervoor zijn om die villa's niet renoveren maar in plaats daarvan een grondruil voor te stellen. Eigenaars mogen dan niet bouwen op die bepaalde plaats, maar wel ergens anders. Ze komen dan terecht in een rijhuis, maar wonen wel overal vlakbij en staan veel minder in de file, waardoor ze meer tijd overhouden voor hun hobby's en hun gezin," zegt Van Broeck.

 

Niets dan voordelen

Als alle voorstellen worden toegepast, levert dat verschillende voordelen op, waaronder financiële. "We moeten automatisch minder belastingen betalen. Er zijn minder ambtenaren en politici, want van de huidige 20.000 dorpen gaan er enkele duizenden verdwijnen. Mobiliteit in compacte stadjes verloopt vlotter en is goedkoper. Er is veel minder geld nodig voor infrastructuur, strooizouten, gasbuizen, waterleidingen, rioleringen, enzovoort. België doet hierin de grootste investeringen ter wereld per wooneenheid, gewoon omdat we zo ver van elkaar af wonen. Dit kost fortuinen. Daarbij is de grootste doodsoorzaak bij jongeren tussen 20 en 25 verkeersongevallen, iets wat in verkavelde gebieden logischerwijs vier keer hoger ligt dan in de stad," zegt Van Broeck. 

Er zijn ook ecologische voordelen. "Ook mensen in de stad kunnen zo vlakbij groen wonen, en iedereen bij alle functies die ze nodig hebben. In een compact dorp begint het bos op 200m van het dorpsplein. Nu heb je eerst 6km verkaveling, dan een klein stukje bos en niet veel verder begint de verkaveling van het volgende dorp alweer. Dat was niet de droom die we in het buitengebied gingen najagen. Op de huidige manier kost alles veel geld, gaat de natuur eraan, kost de economie fortuinen en zijn er files. Het alternatief is veel duurzamer, leuker, en gezonder. We creëren meer tijd voor hobby's en voor elkaar. Dit project vraagt geen toegift aan de burger, maar geeft ze een kans op een beter leven, op succes en geluk," besluit Van Broeck.

Deel dit artikel:
Onze partners