In het najaar van 2022 wordt in Leopoldsburg het nieuwe museum Liberation Garden geopend. Het Chinees paviljoen, een militair gebouw uit de negentiende eeuw, wordt daarvoor getransformeerd tot een belevingsmuseum over de Tweede Wereldoorlog en de garnizoenstad Leopoldsburg, naar een ontwerp van Adem architecten. De werken zijn begin september van start gegaan.
In 2013 is gestart met het project om een nieuw museum op de site van het Chinees paviljoen te realiseren, met speciale aandacht voor de Bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog en de start van de wereldberoemde operatie Market Garden. Het historisch paviljoen in Leopoldsburg krijgt zo een herbestemming en wordt uitgebreid met een nieuwbouw die architecturaal aansluit bij het militaire erfgoed in de omgeving.
Synergie
In het architecturaal concept is gezocht naar een synergie tussen enerzijds het iconische Chinees paviljoen en de uitbreiding voor de museale scenografie. “De interactieve museale verhaallijn komt tot volle ontwikkeling in de nieuwe vleugel”, vertelt architect Donald Nijssen. “De architectuur en de sequenties van ruimtes ondersteunen de scenografie en verankeren deze plek definitief in haar geschiedenis. De confrontatie met het paviljoen creëert een spanningsveld tussen heden en verleden, tussen hoop en wanhoop. De donkere zijde in het aanschouw van de begraafplaatsen absorbeert ieder geloof in de toekomst. De reflecterende zijde confronteert ons als individu in ons bestaan van vandaag en morgen. Het museum roept ons op tot zelfreflectie. Het helpt ons met andere ogen naar gisteren, vandaag en morgen te kijken.”
Warmtepomp
Het geheel wordt geklimatiseerd door middel van een warmtepomp. Pv-panelen staan in voor de elektriciteitsvoorziening. Alle technieken zijn gecentraliseerd zodanig dat verliezen tot een minimum worden beperkt.
'Oosthoek van WO II'
Liberation Garden moet uitgroeien tot een toegangspoort tot de 'Oosthoek van WO II', waarbij het museum de toeristische uitvalsbasis vormt om WO II-plaatsen in Limburg en de ruimere regio te ontdekken. Zo liggen in een straal van een uur wandelen, fietsen of rijden zo'n 100.000 oorlogsslachtoffers van veertien verschillende nationaliteiten begraven. De Provincie Limburg wil daarom een nieuw toeristisch fietspad ontwikkelen dat vanaf 2022 Liberation Garden zal verbinden met de Duitse militaire begraafplaats in Lommel en dat langs de operationele schietvelden van het leger passeert.