Les Pieds Verts: een participatief meergezinswoningproject in Erdeven

In het kleine Franse stadje Erdeven hebben drie gezinnen, waaronder architecten Benjamin Jardel en Nicolas Epaillard van j+e architectes, een woonproject gecreëerd genaamd ‘Les Pieds Verts’. Dit meergezinswoningproject werd ontworpen door een groep vrienden die samen in Bretagne architectuur studeerden, en dient als een proeftuin voor zowel de integratie van passieve energiestrategieën als het gebruik van natuurlijke en lokale materialen. Een belangrijk aspect in dit ontwerp zijn de VELUX dakramen die zorgen voor een optimale daglichttoetreding in de bovenste verdiepingen van de woningen.

Les Pieds Verts omvat vier afzonderlijke ruimtes: drie appartementen, een gemeenschappelijke ruimtes en een kantoor, allemaal verdeeld over twee verdiepingen en gescheiden door bioklimatologische serres die als warmtebuffers dienen. De bovenste verdiepingen zijn specifiek uitgerust met VELUX dakramen om te voldoen aan bouwvoorschriften die een traditionele dakvorm eisen, terwijl ze toch volop daglicht bieden.

ECOLOGISCH EN ESTHETISCH ONTWERP

Elk aspect van het ontwerp van de woningen weerspiegelt een toewijding aan duurzaamheid en esthetiek. De constructie is volledig uitgevoerd met lokale materialen en de hulp van toekomstige bewoners, wat bijdraagt aan een lage koolstofvoetdruk. De architecten overtuigden de autoriteiten ervan dat alternatieve materialen zoals houten dakleien en groene daken net zo goed in het landschap passen als de traditionele witte muren en keramische leien.

DAGLICHT ALS CENTRAAL ELEMENT

Het ontwerp maximaliseert het natuurlijke licht met grote ramen die uitkijken op de tuin en serres die zowel de eerste verdieping als de leefruimtes overspoelen met zonlicht. Benjamin Jardel benadrukt het belang van daglicht.

“Daglicht houdt ons voortdurend in contact met onze omgeving en zonlicht brengt onze architectuur tot leven. Het zorgt voor de juiste hoeveelheid natuurlijk licht in de slaapkamers en verrijkt de leefruimtes.”

FUNCTIONELE, MAAR ESTHETISCHE RUIMTES

Het meergezinswoningproject Les Pieds Verts vertegenwoordigt een stap voorwaarts in ecologisch bewust bouwen, waarbij traditionele technieken worden gecombineerd met moderne, duurzame praktijken om een leefruimte te creëren die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk is.

De woningen zijn zo ontworpen dat elke ruimte een unieke ruimtelijke ervaring biedt. Natuurlijke vloermaterialen zoals hout en linoleum geven bewoners de vrijheid om hun persoonlijke stijl te uiten.

Bron: VELUX
Deel dit artikel:
Onze partners