Leuvense Balk van Beel behaalt hoogste BREEAM-score

De Balk van Beel, de eerste fase van de stadswijk Tweewaters aan de Vaartkom in Leuven, heeft een BREEAM-score behaald van 87,8%. Stadsontwikkelaar Ertzberg nam het BREEAM ‘outstanding’ certificaat in ontvangst. Een primeur want deze score werd naar verluidt op het Europese vasteland nooit eerder toegekend aan een residentieel gebouw. ITM en Knack.be publiceerden een greep uit de duurzame aspecten waarmee de ‘Balk van Beel’ BREEAM-punten scoorde.
De Balk van Beel, de eerste fase van de stadswijk Tweewaters aan de Vaartkom in Leuven, heeft een BREEAM-score behaald van 87,8%. Stadsontwikkelaar Ertzberg nam het BREEAM ‘outstanding’ certificaat in ontvangst. Een primeur want deze score werd naar verluidt op het Europese vasteland nooit eerder toegekend aan een residentieel gebouw. Knack publiceerde een greep uit de duurzame aspecten waarmee de ‘Balk van Beel’ BREEAM-punten scoorde.




Transport

De ganse wijk Tweewaters is autovrij en voorzien van fiets- en wandelpaden. Er zijn fietsenbergingen in de Balk, op het gelijkvloers naast de lift. De wijkbewoners kunnen hun wagens kwijt in een ondergrondse parking aan de rand van de wijk. Voor elk appartement in is een parkeerruimte voorzien die is uitgerust met oplaadpunten voor elektrische en plug-in hybride wagens.


Energie

Het energieconcept van Tweewaters wordt als Europees demonstratieproject naar voren geschoven in het kader van de subsidiewedstrijd FP7. De Balk van Beel zal voorzien worden van groene stroom en groene warmte en van slimme meters in de appartementen voor het online aflezen van elektriciteits-, warmte- en waterverbruik.




Materiaalgebruik

Er wordt hoofdzakelijk gewerkt met gerecycleerd materiaal en Cradle-to-Cradle materialen. Zo wordt in de Balk het volledige gebouw voorzien van één en dezelfde cradle-to-cradle tegel, in één kleur. Alle houtproducten zijn afkomstig uit duurzame bosbouw en al het hout is FSC-gelabeld.

Op de werf is er een afvalstraat voorzien waarop het afval eerst fysisch ontmanteld wordt en daarna per materiaaltype gesorteerd wordt. Die sorteerstraat wordt beheerd in samenwerking met een lokale NGO, Levanto die op de werf arbeiders inzetten die behoren tot de kwetsbare groepen.


Afval

Voor de bewoners in de wijk wordt een sorteerstraat ingericht waar de verschillende, courante afvalfracties gesorteerd en gewogen worden. Het wegen van afval in een binnenstedelijke omgeving zou een primeur in ons land zijn. Die weging laat toe dat de bewoner betaalt naargelang het afval dat hij produceert.


Innovatie

Een voorbeeld van hoe leefcomfort en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan, is de thuisbezorgingskast. Elk appartement in de Balk is standaard voorzien van een iPad en een thuisbezorgingskast die ervoor zorgen dat goederen geleverd en/of opgehaald kunnen worden, ook bij afwezigheid.

Zo is het ecologisch interessanter dat één leverancier zich verplaatst naar de hele wijk tegenover dat elke bewoner voor een boodschap naar de winkel rijdt. Uit een eerste berekening blijkt dat, rekening houdend met het huidige consumptiegedrag van de mensen, ongeveer 437 kg CO2 per jaar per kast gereduceerd zou kunnen worden door de thuisbezorgingskasten.

Die kast wordt het nieuwe logistieke centrum van het appartement. In de thuisbezorgingskasten kunnen niet alleen goederen afgeleverd worden, maar ook opgehaald. Zo zullen de minder courante/evidente fracties die niet in de sorteerstraat terecht kunnen, op regelmatige tijdstippen opgehaald worden via de kast. Denk aan klein gevaarlijk afval zoals frituurvet, batterijen, spaarlampen, cosmetica, medicijnen…


Bron: Kurt De Cat voor ITM (Industrie & Technisch Management) / Knack.be
Deel dit artikel:
Onze partners