De vzw Stad en Architectuur uit Leuven is voor de nieuwe editie van de AUDITORIUM-lezingenreeks in het Leuvense STUK is op zoek naar curatoren die een programmatie kunnen uitwerken rond het thema OUTSIDE. AUDITORIUM 20/21 loopt van oktober 2020 tot april 2021. In dit artikel lees je hoe je je kan aanmelden als curator.
Stad en Architectuur organiseert de lezingenreeks AUDITORIUM sinds 2001 in samenwerking met kunstencentrum STUK en het departement Architectuur van de KU Leuven. De reeks brengt een verscheidenheid aan ervaring en expertise bij elkaar die kaderen binnen een gemeenschappelijk thema. Internationale ontwerpbureaus schetsen aan de hand van hun projecten hoe zij antwoorden bieden op diverse sociaal-culturele uitdagingen waar de wereld, en dus ook Vlaanderen, vandaag voor staat.
De reeks bestaat uit een boeiende mix van gerenommeerde ontwerpers en minder bekend architectuurtalent dat aan het begin staat van een internationale doorbraak. Gelauwerde architecten die de afgelopen jaren reeds op de AUDITORIUM-affiche prijkten: Kengo Kuma, Patrik Schumacher, Lacaton & Vassal, Sou Fujimoto, MVRDV, Diener & Diener, Snohetta, Alvaro Siza, Charles Jenks, OMA (Rem Koolhaas) ... Hier kan je een blik werpen op de programma’s van vorige edities.
Focus op nieuwe tendensen
De AUDITORIUM-lezingenreeks wil de aandacht vestigen op nieuwe tendensen en ontwikkelingen op het vlak van architectuur door een algemeen, divers beeld weer te geven van de huidige architectuurcultuur. Tegelijk kent AUDITORIUM sinds 2011 een thematische aanpak die de lezingenreeks als geheel een profiel geeft. De huidige editie 19/20 heeft als thema HOME, AUDITORIUM 20/21 focust met het thema OUTSIDE op het buitengebeuren. Er is geen binnen zonder buiten. De gebouwen waar we dagelijks wonen, werken en voorbijlopen vinden hun origine in de buitenwereld. Het fundamenteel ruimtelijke karakter van architectuur maakt dat ‘buiten’ niet kan worden gezien als iets op zichzelf staand.
De curator moet dat thema vertalen in een relevante, coherente sprekerslijst. Het thema geeft de lezingenreeks samenhang in een internationale context, maar laat voldoende ruimte voor variatie. Gastsprekers tonen niet alleen experimenteel ontwerp, maar ook tastbare resultaten in de vorm van concreet gerealiseerde projecten.
Wat de rol van de curator in detail inhoudt, wie zich kan aanmelden en waaraan de inzending moet voldoen, lees je hier. Kandideren kan tot zondag 5 april. In het geval er evenwaardige kandidaturen worden ingediend, kan Stad en Architectuur beslissen tot het samenstellen van een curatorenteam in plaats van zich te beperken tot één curator, zoals in het verleden al gebeurde.