Levend visitekaartje voor Limburgse bouwwereld

Het ‘huis der aannemers’, zo kan de gloednieuwe Bouwcampus in het Wetenschapspark in Diepenbeek gerust genoemd worden. Het ‘energieactieve’ complex etaleert de enorme technologische vooruitgang in de Limburgse bouwsector, getuigt van de meerwaarde van BIM en profileert zich als een schoolvoorbeeld van de triple helix. De Bouwcampus vloeide voort uit een doorgedreven Design & Build-aanpak, met HVC Architecten en aannemer Mathieu Gijbels als drijvende krachten.

Dat het Limburgse bouwwezen een enorme evolutie doormaakt, hoeft intussen geen betoog meer. Recente technische innovaties zoals BIM komen stilaan tot volle wasdom en zullen de komende jaren uitgroeien tot de norm. De Bouwcampus surft mee op de golven van deze positieve dynamiek en staat symbool voor de duurzame toekomst die de sector ambieert. Sinds vrijdag 23 maart vormt het vooruitstrevende gebouw niet alleen de nieuwe thuisbasis van Confederatie Bouw Limburg en fvb-ffc Constructiv, maar huisvest het ook de Construction Academy, een expertisecentrum met de focus op energie-efficiënt bouwen en kennisoverdracht omtrent renovatietechnieken, hernieuwbare energie, materiaalbeheer, waterhuishouding, toegankelijkheid en innovatieve bouwprocessen. Het initiatief voor de realisatie van dit bijzondere project vloeit voort uit een zogeheten triple helix-werking, waarbij de overheid, de academische wereld en bedrijven de handen in elkaar slaan om de transformatie van de bouwsector tot een sterke, competitieve bouw-, milieu- en energiecluster verder vorm te geven.

 

Opleiding en kennisuitwisseling

De Bouwcampus speelt optimaal in op de nood aan bijscholing en de bundeling van innovatie en expertise. Op een oppervlakte van 1.795 vierkante meter biedt het drielagige complex onder meer plaats aan een open atrium, een opdeelbare polyvalente zaal, piekfijn uitgeruste opleidings- en kennisuitwisselingslokalen, een webinarlokaal voor online-opleidingen over nieuwe wetgeving en kantoren. Het gebouw is niet enkel ‘live’, maar ook digitaal te verkennen via een app voor smartphones of tablets (ontwikkeld door Mathieu Gijbels), die na de realisatie werd overgedragen aan de bouwheer. Wie zich aan een virtuele rondleiding waagt, komt te weten welke slimme ontwerpkeuzes er zijn gemaakt en welke geavanceerde duurzame technieken er zijn toegepast. Een uiterst innovatieve manier om nuttige info over het gebouw, de gebruikte materialen en de geïntegreerde installaties te vergaren.

 

"Confederatie Bouw Limburg wilde het innovatieve karakter van het project niet alleen weerspiegeld zien in het uiteindelijke resultaat, maar ook in het bouwproces"

 

Innovatief bouwproces

Confederatie Bouw Limburg wilde het innovatieve karakter van het project niet alleen weerspiegeld zien in het uiteindelijke resultaat, maar ook in het bouwproces. Het eiste van de kandiderende consortia een doorgedreven Design & Build-aanpak, een nauwe samenwerking volgens de BIM-methodiek en de toepassing van een kostenefficiënte Lean management-techniek. “Niets zo uitdagend als bouwen voor andere aannemers”, benadrukt Gert Janssen, directeur engineering en ontwikkeling bij Mathieu Gijbels. “Het is een realisatie die met argusogen bekeken werd. De complexiteit schuilde dus eerder in de vereiste uitvoeringskwaliteit dan in het bouwkundige aspect. Qua structuur hebben we geopteerd voor een mix van beton en staal – iets waar iedere aannemer zich in principe wel in kan vinden. De draagconstructie is opgebouwd uit betonnen kolommen en geïntegreerde stalen IFB-liggers (S235 JR) die welfsels ondersteunen. Een betonnen kern met de trappenhal, de liftkern en enkele wanden zorgt voor de stabiliteit. Het geheel is afgewerkt met gecoat metselwerk, hout en glas. De stalen luifel aan de buitenzijde van het gebouw vervult drie functies: architecturale eyecatcher, drager voor de PV-panelen en zonwering van de achterliggende zuidgevel. Hij is samengesteld uit standaard IPE-profielen en ronde buizen (S235), die gegalvaniseerd en in een witte RAL-kleur gelakt zijn.”

 

BIM en 3D

Bij de realisatie van de Bouwcampus is het rijke potentieel van BIM en 3D-technologie op verschillende manieren benut. “Zo konden we Confederatie Bouw Limburg vrij snel een idee geven van hoe het gebouw er zou uitzien en hoe het in de omgeving zou passen”, aldus Gert Janssen. “In concreto is dit gebeurd met behulp van augmented reality – 3D-visualisatie op basis van het BIM-model en dronebeelden van het terrein –  en een 3D-geprinte maquette. Aan de hand van virtual reality hebben we de bouwheer nadien ook visualisaties van het interieur kunnen voorschotelen, zodat hij alvast kon ervaren welke impact de keuzes voor bepaalde afwerkingsmaterialen of interieurinrichtingen zouden hebben. Voorts kwamen uiteraard ook de alom bekende voordelen van BIM tot uiting: prima afstemming tussen de verschillende disciplines, anticiperen op mogelijke clashes, permanente toegang tot de meest actuele versie van het gezamenlijke model ... Door het gebouw als het ware twee keer te bouwen – eerst virtueel en vervolgens ‘in het echt’ op de werf – verliep het uitvoeringsproces veel efficiënter.”

Bron: Infosteel
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners