In Genk kunnen sportievelingen sinds enkele jaren hun hart ophalen in het vernieuwde sportpark, dat is aangelegd rond het recent vernieuwde sportcomplex SportInGenk. De werken werden geleid door hoofdaannemer Willemen Infra, in opdracht van de Stad Genk in samenwerking met Infrax. Het integrale sportpark is een ontwerp van de tijdelijke maatschap LOLA - LIST – ANTEA, waarbij Antea Group zich ook bekommerde om het technische verhaal. Voor de lijnafwatering werd een beroep gedaan op ACO, dat met het concept ‘Urban Design’ voor een bijzondere afwatering met ledverlichting zorgde.
De Emiel Vandorenlaan in Genk is the place to be voor sportievelingen. Eerder al opende het vernieuwde sportcomplex op de site zijn deuren en in 2018 werd daar nog een uitgestrekt sportpark aan toegevoegd. “Het kleinschalige sportaanbod werd opgewaardeerd en wordt nu als een groot geheel gepresenteerd”, vertelt Gert Stappaerts, Lead Groenblauwe stedelijke netwerken bij Antea Group. “Dat verhoogt de aantrekkingskracht ervan sterk. Veel sportinfrastructuur is gericht op beoefening in clubverband. Dat is hier niet het geval. Het is een plek die uitnodigt om vrij naartoe te komen en te bewegen, in de natuur.”
Steeds meer steden schenken aandacht aan een leefbare, maar ook esthetisch verantwoorde stad. De afwatering in publieke ruimtes is steeds een belangrijk aandachtspunt. Afvoerkanalen – zoals ACO Drain – kunnen hiervoor een oplossing bieden. Naast het functionele aspect van zo’n afvoergoot speelt ook het esthetische aspect steeds vaker een grote rol.
Zo kan afwatering zelfs een meerwaarde betekenen in plaats van een noodzakelijk kwaad. Zowel bij de materiaalkeuze, afwerking en plaatdikte zijn er verschillende mogelijkheden. Er kan gekozen worden voor een discrete, maar duidelijk aanwezige afwatering (Squareline). Daarnaast zijn er de welbekende sleufgoten (Fineline/Sideline), die ook voorzien kunnen worden van ledverlichting (SidelineLED).
Op die SidelineLED viel ook de keuze in Genk. Gert Stappaerts: “Riolering is zoveel als mogelijk vermeden. Het centrale plein is grotendeels waterdoorlatend en het overtollige hemelwater op het centrale plein wordt afgevoerd naar de omliggende bermen en naar een wadi. Daarvoor zijn de discrete afvoerkanalen SidelineLED van ACO gebruikt die het plein aan vier zijden omranden. Bijkomend voordeel was dat de ledstrips, die aan de goten bevestigd zijn, één geheel vormen met het afvoerkanaal. Ze maken deel uit van de openbare verlichting en zorgen voor extra sfeer op het plein.”
Door te spelen met licht kan men de gewenste sfeer creëren. Kortom, licht is onontbeerlijk in openbare ruimtes. SidelineLED leent er zich perfect toe om bepaalde zones af te bakenen of bepaalde stijlelementen te verlichten en in de verf te zetten. De waterdichte ledverlichting is energiezuinig en draagt bij aan de uitstraling van uw project. Een perfecte harmonie van functionaliteit en hedendaags design. Dankzij de aangepaste belastingsklasse D 400 kan je SidelineLED perfect plaatsen in openbare ruimten waar gemotoriseerd verkeer passeert.
Voor de ledverlichting werkte ACO samen met LEDtechnic, aanbieder van lineaire waterdichte en slagvaste ledverlichting. “De klant was op zoek naar een lineaire verlichting voor grondinbouw, waarmee men de contouren van het plein wou accentueren. En dit idealiter gecombineerd met de afwatering van de omgeving”, vertelt Piet Devriese van LEDtechnic. “De gecombineerde oplossing waarbij onze LEDlines geplaatst worden in de lijnafwatering van ACO was de meest voor de hand liggende keuze.”
ACO en LEDtechnic benadrukken hun trouwe partnership. “LEDtechnic en ACO België en Nederland werken al jaren samen. Al van bij de ontwikkeling van dit systeem is er een nauwe samenwerking, waarbij iedere partij zijn specifieke expertise aanwendt. Dit betekent dat wij aan allerlei specifieke verlichtingseisen kunnen voldoen en dat ACO met kennis van zaken bijvoorbeeld allerlei esthetische uitvoeringen van hun lijnafwatering, zowel qua vorm als materialen, kunnen aanbieden in combinatie met de verlichting. Zoals in de meeste projecten lag ook in Genk de uitdaging voor het verlichtingsgedeelte in het ‘niet-zichtbare’. Bij projecten van dergelijke grootte is steeds de nodige ervaring vereist voor een efficiënte aansturing van de verlichting. Op die expertise in bijvoorbeeld voedingskasten, bekabeling en kabelwegen kunnen wij – na 15 jaar actief op de markt – zeker teren”, besluit Piet Devriese.