Lilu’s House: de toekomst van duurzame en gezonde woningen

In het hart van Catalonië bevindt zich Lilu’s House, een architecturaal meesterwerk dat verder gaat dan de conventionele bouwnormen. Het is niet zomaar een woning, het is een ervaring die het concept van duurzaam en gezond wonen herdefinieert. Gecertificeerd als “Passivhaus Plus” en gebouwd met hout, vertegenwoordigt Lilu’s House de perfecte combinatie van energie-efficiëntie en welzijn.

Doelstellingen van het project

Lilu’s House biedt comfort, efficiëntie en de nieuwste technologie, en herdefinieert bovendien de manier waarop we thuis leven. Het voornaamste doel was het creëren van een ecosysteem waar energie-efficiëntie samengaat met welzijn en innovatie. Het idee was om een Passivhaus Plus woning te ontwerpen die voldoet aan de hoogste normen van duurzaamheid en die een gezonde en uitnodigende ruimte wordt.

In Lilu’s House maakt automatisering het mogelijk dat dit huis op een slimme en volledig autonome manier functioneert, anticiperend op de dagelijkse behoeften van de bewoners en een ongeëvenaarde levenservaring biedend. Lilu’s House is een thuis waar technologie en natuur samenkomen om een unieke en harmonieuze omgeving te creëren.

Lilu's house: communicatie en automatisering

Wat Lilu’s House uniek maakt, is het vermogen om al haar systemen te communiceren, te controleren en te automatiseren. Van gegevensverzameling tot energiebeheer, alles in deze woning is onderling verbonden. Gecertificeerd door Energiehaus, is de woning uitgerust met een geavanceerd systeem van sensoren en detectoren die de monitoring van temperatuur, vochtigheid, CO2, VOS, zwevende deeltjes en formaldehyde mogelijk maken. Maar dat is niet alles, Lilu’s House gaat verder door het integreren van systemen voor ventilatie, verwarming, koeling, zonwering, productie van fotovoltaïsche energie en verlichting.

Het succes ligt in het oplossen van een gemeenschappelijke uitdaging in Passivhaus-constructies: de noodzaak van efficiënte communicatie tussen verschillende systemen. De installatie van een Miniserver van Loxone als het brein van het automatiseringssysteem zorgt ervoor dat alle elementen harmonieus samenwerken, onnodig verbruik vermijden en een comfortabele omgeving garanderen. Het gaat niet langer alleen om een goed gebouwd huis, maar om een woning die evolueert en zich automatisch aanpast aan de behoeften van haar bewoners.

Het gezamenlijke en geautomatiseerde beheer tussen gegevensverzameling, ventilatiesysteem, energieproductie, klimaatregeling en verlichting in de technische sleutel van Lilu’s House, wat een optimale prestatie en uitzonderlijke energie-efficiëntie garandeert.

Bovendien doorbreekt de minimalisatie van tijd, bedrading en inspanning in de installatiefase de mythe dat automatisering slechts een extra kostenpost is. Het is belangrijk om dit al in de planningsfase in overweging te nemen om alle kosten echt te optimaliseren.

Energiemanagement: automatisering voor een duurzame toekomst

De mogelijkheid om gegevens in realtime te benaderen en te analyseren is essentieel in Lilu’s House. Van temperaturen tot luchtkwaliteit en energieverbruik, alles wordt geregistreerd en is beschikbaar voor bedrijven en universiteiten die het gedrag van efficiënte constructies beter willen begrijpen.

De beheersing van het verbruik beperkt zich niet alleen tot energie, maar omvat ook huishoudelijke apparaten, klimaatsystemen en vele andere functionaliteiten, waardoor een integraal energiemanagement wordt gegarandeerd. De automatisering in Lilu’s House gaat verder dan comfort. Het automatische energiemanagement is gebaseerd op nauwkeurige gegevens en de mogelijkheid om zich aan te passen aan verschillende omstandigheden met als hoofddoel de efficiëntie te maximaliseren.

  • Ventilatiesysteem: zodra de CO2-waarde meer dan 1000ppm of de luchtvochtigheid meer dan 65% is, activeert het automatiseringssysteem de ventilatie op hoger vermogen.
  • Temperatuurbeheer: stabiliteit van de vooraf ingestelde optimale comforttemperaturen volgens schema en/of aanwezigheid. Het systeem gebruikt de meest economische methode afhankelijk van de situatie om de doeltemperaturen te bereiken of te handhaven.
  • Lastmanagement: het verplaatsen van verbruikers gedurende de dag op basis van de energieproductie van de fotovoltaïsche panelen of volgens het uurtarief van elektriciteit.
  • Automatisering van zonweringelementen: positie van de jaloezieën afhankelijk van de positie van de zon, binnen- en buitentemperatuur en specifieke momenten van de dag, om mogelijke oververhitting te voorkomen.

 

De woning die voor jou zorgt

Met een focus op gezondheid voerde Loxone een gedetailleerde studie uit naar stralingen:

  • Natuurlijke stralingen: Hartmann-lijnen en hun kruispunten zijn geanalyseerd om gebieden met een hogere tellurische of geopatische energie te identificeren. Dit maakt het mogelijk om het plaatsen van bedden en meubels in voor de gezondheid schadelijke gebieden te vermijden.
  • Kunstmatige stralingen: de verlichting werkt met een constante stroom van 24V om de generatie van elektromagnetische velden te voorkomen. Bovendien zijn de stopcontacten uitgerust met afgeschermde kabels om deze stralingen te minimaliseren. Er is speciale aandacht besteed aan de keuze van lampen, vooral op plaatsen zoals het nachtkastje.

Gegarandeerde luchtkwaliteit

Om te voorkomen dat de woning te luchtdicht wordt met hoge CO2-niveaus, zijn er dubbele ventilatiesystemen geïntegreerd, ook beheerd door Loxone.

Deze systemen werken 24 uur per dag en passen zich aan verschillende intensiteiten aan op basis van het CO2-niveau. Slimme sensoren detecteren variaties en passen de luchtstroom dienovereenkomstig aan. Loxone activeert deze sensoren, monitort de vochtigheidsniveaus en CO2-concentratie en past de luchtstroom aan wanneer dit nodig is.

Bovendien wordt rekening gehouden met energie-efficiëntie door het beheer van het verbruik van alle apparaten, inclusief het ventilatiesysteem dat slechts tussen de 20 en 30 watt per uur verbruikt (bijna nul in termen van verbruik). Dit zorgt niet alleen voor een uitstekende energie-efficiëntie, maar garandeert ook een ongeëvenaard comfort dankzij de hoge kwaliteit van de binnenlucht, waardoor de perfecte combinatie tussen welzijn en efficiëntie wordt bereikt!

Loxone verhoogt de ervaring in lilu's house

Beheersing van vochtigheid die van buitenaf kan binnendringen, aangezien het huis zich in een warm mediterraan klimaat en dicht bij een rivier bevindt. Afhankelijk van de buitentemperatuur, binnentemperatuur en relatieve vochtigheid wordt een bypass in- en uitgeschakeld die lucht direct van buitenaf toelaat als dit de omstandigheden in het huis bevordert, maar tegelijkertijd wordt vocht via een kanaal afgevoerd om condensatie te voorkomen.

Automatisch beheer van de irrigatie, waardoor het systeem niet geactiveerd wordt als het in de afgelopen uren heeft geregend of als er regen wordt verwacht.
Alarmsysteem en beveiliging via audio (berichten die mogelijke incidenten, vergetelheden of wat de eigenaars nodig hebben weergeven) en notificaties in de app. Onmiddellijke informatie over mogelijke lekken, abnormale temperatuurveranderingen en ander parameters om automatisch te handelen, bijvoorbeeld door kleppen te sluiten.

Geautomatiseerde binnen- en buitenverlichting. Binnenshuis volgt het de circadiane cyclus en wordt geactiveerd en geregeld op basis van aanwezigheid, en wordt ook bediend met verlichtingsomgevingen om te voorkomen dat het licht op maximale sterkte hoeft te worden ingeschakeld. Buitenshuis afhankelijk van lichtintensiteit en tijd. Bovendien, wanneer de ramen ’s nachts worden geopend, verandert de binnenverlichting naar rode tinten om insecten buiten te houden.

Dankzij de reeks maatregelen die het automatiseringssysteem neemt, is het in Lilu’s House gelukt om minder te verbruiken dan verwacht in de PHPP, vooral in de zomermaanden, waar het verwachte verbruik aanzienlijk hoger was. Het onderzoek loopt nog steeds met maandelijkse verbruikstellingen voor ten minste een jaar om nog een representatievere gegevensset te verkrijgen.

Bron: Loxone
Deel dit artikel:
Onze partners